Nakon zabrane ređenja u biskupiji Fréjus-Toulon, Papa imenovao biskupa koadjutora

Papa Franjo je nakon dviju apostolskih vizitacija, u utorak 21. studenog 2023., imenovao Françoisa Touveta, dosadašnjeg biskupa Champagna, biskupom koadjutorom Fréjus-Toulona, prenosi katholisch.de.

Sveta Stolica nije objavila koje su posebne ovlasti biskupa koadjutora. U izjavi objavljenoj na mrežnoj stranici biskupije, biskup Dominique Rey je rekao da je sam predložio imenovanje koadjutora. Kako je rekao, Touvet je kao koadjutor odgovoran za vodstvo klera, administraciju, formaciju sjemeništaraca i pratnju redovničkih i drugih zajednica. Godinama je ova biskupija bila na naslovnicama nakon što je iz Vatikana stigla javna zabrana ređenja budućih svećenika i đakona. 

Novi biskup koadjutor Touvet je prije biskupskog ređenja 2015. bio, među ostalim, generalni vikar nadbiskupije Dijon, kao i kasnije u biskupiji Langres. U Francuskoj biskupskoj konferenciji predsjeda Povjerenstvom za komunikacije.

U biskupiji Fréjus-Toulon, koja pripada Marseilleskoj crkvenoj pokrajini, prije 2022. godine zaređen je neuobičajeno velik broj svećenika. Rey je u svoju biskupiju primio brojne nove karizmatske i tradicionalne redovničke i duhovne zajednice. Za biskupa Reya je nakon vizitacije objavljeno da nije uvijek postupao s potrebnom pažnjom kad je primao kandidate za ređenje.

Nakon ranijih upozorenja, Vatikan je u lipnju 2022. konačno zabranio biskupu planirana ređenja četvorice svećenika i šestorice đakona. Od tada u biskupiji više nije bilo dozvoljeno zaređivati svećenike, a od ove godine više se nisu davali ni redovnički zavjeti. Tijekom 2022. i 2023. Vatikan je dvjema apostolskim vizitacijama ispitivao biskupijsku administraciju, nakon čega je objavljeno imenovanje biskupa koadjutora (katholisch.de; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.