Nikola iz Mire

Da postoji Liga prvaka svetaca, on bi sigurno bio tamo: Sveti Nikola (3.-4. stoljeće). Čak i bez pouzdanih podataka o njegovu životu, on je jedan od najpopularnijih svetaca i Zapadne i Istočne Crkve.

Svetac, čiji je blagdan 6. prosinca vjerojatno poznat svakom djetetu, jedna je od najcjenjenijih osoba u kršćanstvu. Kao prijatelj djece, zaštitnik zatvorenika, zaštitnik pomoraca i trgovaca, mučenik, ispovjednik i pomoćnik u nevolji, Nikola je vrlo tražen svetac za gotovo sve situacije u životu.

Vjerojatno je bio biskup u Miri u današnjoj Turskoj, gdje se njegovi običaji i danas održavaju. Prema legendi iz šestog stoljeća, Nikola je bio zarobljen i mučen tijekom progona kršćana. Priča se da je biskup svoju bogatu baštinu razdijelio siromasima.

Kult svetog Nikole koji nam je danas toliko poznat proširio se tek oko dva stoljeća nakon svečeve smrti. Počevši od Grčke, štovanje se isprva proširilo po istočnoeuropskim zemljama do Rusije, gdje je Nikola u 8. stoljeću izazvao najveći entuzijazam i postao svetac zaštitnik zemlje. Njegov se kult znatno sporije širio u zapadnoj Europi, od 10. stoljeća u Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj. No na kraju je štovanje Nikole postalo toliko rašireno na Zapadu da su talijanski pomorci 1087. ukrali svečeve kosti iz Mire i donijeli ih u Bari. Tamo je potom sagrađena bazilika San Nicola, jedna od najvažnijih romaničkih crkvenih građevina u južnoj Italiji. Nakon ove crkve Sv. Nikole uslijedile su brojne druge: ukupno je popularni biskup do danas postao patron za više od 2000 crkvi.

Običaji oko osobe svetog Nikole danas su vrlo živi. Uoči 6. prosinca biskup s bijelom bradom tradicionalno obilazi dobro odgojenu djecu i dariva ih. Čizme ostavljene ispred vrata idućeg jutra pune se slatkišima i drugim darovima. Ovaj vjerojatno najpoznatiji običaj seže do jedne od brojnih legendi koje okružuju biskupa iz Mire: Jedne noći prošao je pokraj kuće obitelji koja je bila toliko siromašna da su tri kćeri morale zarađivati ​​prodajući svoje tijelo. Kako bi mlade žene prestale s tom neželjenom praksom i vjenčale se, Nikola je kroz prozor kuće ubacio tri vreće zlata.

Još jedna legenda koja govori o dobrotvornom radu svetog Nikole postala je poznata kao „Čudo žita iz Mire“. Za vrijeme gladi, brod natovaren žitom uplovio je u luku Mira. No, budući da je teret bio namijenjen bizantskom caru, pomorci nisu htjeli ništa dati izgladnjelom stanovništvu. Nikola je tada sklopio sporazum s mornarima: stanovništvo je s broda smjelo uzeti onoliko žita koliko im je potrebno za preživljavanje. Ipak, zahvaljujući čudesnom poduhvatu svetog Nikole, u tovaru nije nedostajalo ni jedno zrno.

Vrlo malo svetaca može pratiti Nikoline brojne priče o čudesima: on ne samo da je spasio siromašne djevojke od prisilne prostitucije i spasio svoj biskupski grad od gladi, nego je također vratio otetog dječaka njegovim roditeljima u Windenu i vratio u život nekoliko mrtvih. Stoga, ako neki svetac može ostvariti želje, onda je to ovaj čudotvorac (katholisch.de; katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.