Njemačka biskupska konferencija pozdravlja inicijativu #OutInChurch

Outalo je 125 ljudi u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj – kako na to reagiraju njemački biskupi? U ime Biskupske konferencije oglasio se biskup iz Aachena Helmut Dieser

Biskup iz Aachena Helmut Dieser pozdravio je kampanju #OutInChurch u ponedjeljak tijekom sastanka Stalnog vijeća BK u Würzburgu. U ime Njemačke biskupske konferencije (DBK), predsjedavajući tribine na temu “Živjeti u uspješnim odnosima – živjeti ljubav u seksualnosti i partnerstvu” na Sinodalnom putu objasnio je da je inicijativa znak da se radi na stvaranju klime slobode od straha u Crkvi koji mora nastati. “Nitko ne smije biti diskriminiran, obezvrijeđen ili kriminaliziran zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta”.

Sinodalni put zauzima novi pristup temi spolnosti

U sklopu debate o reformi nastoji se dublje razumjeti “da su seksualna orijentacija i rodni identitet dio osobe. I imamo sliku čovjeka koja nam govori da je osoba apsolutno voljena od Boga”. Na temelju toga, Sinodalni put Katoličke crkve u Njemačkoj zauzima novi pristup pitanjima seksualne orijentacije, identiteta, ali i ostvarenja spolnosti, kaže Dieser. Uvjeren je da u reformskoj raspravi, posebice u forumu kojem supredsjeda, ima prostora da se konstruktivno odgovori na brigu za slobodu od straha.

U sklopu inicijative #OutInChurch i televizijskog dokumentarca outalo je 125 osoba u Katoličkoj crkvi. Mnogi od njih su zaposlenici na puno radno vrijeme ili volonteri u Crkvi, a ujedno su i dio queer zajednice. Inicijativa se, među ostalim, poziva na promjenu crkvenog zakona o radu na način da “život u skladu s vlastitom seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom” ne vodi otpuštanju, otkazu na poslu.

Dokumentarac je prikazan u ponedjeljak navečer u 20:30 na ARD-u. Snimak se može pogledati OVDJE.

Biskup Dresden-Meißena, Heinrich Timmerevers, napisao je na Twitteru o kampanji: “Jako sam zahvalan za svako od impresivnih svjedočanstava. Svi smo mi stvorenja Božja. I Crkva mora svakome ponuditi dom. To je ono što želim činiti”. Nadbiskup Hamburga Stefan Hesse ranije je izrazio poštovanje prema inicijativi. S kampanjom se solidariziralo i 30-ak katoličkih udruga i organizacija (kna; vatican news).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.