Nobelovac Jon Fosse: Ne koristim riječ ‘Bog’

Danas će Nobelova nagrada za književnost biti dodijeljena Jonu Fosseu. Norveški pisac prešao je na katoličanstvo prije deset godina, ali ne koristi riječ „Bog“ – jer je „iza stvari“

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Jon Fosse kaže da ne koristi riječ „Bog“. „Nadam se da je to neka vrsta dobre moći“, rekao je norveški pisac, koji je prešao na katoličanstvo 2013., u intervjuu za „Spiegel“ u subotau 9. prosinca. Fosseu će ove nedjelje u Stockholmu biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

Što se tiče Boga, Fosse je rekao: „Za mene je tako da ne možemo ništa reći o njemu. On stoji iza stvari. Ne možemo reći što je bilo prije nego što smo rođeni. Ne možemo reći kamo idemo. Možemo samo reći da nas prije nije bilo na svijetu i da ćemo kad tad odavde nestati.“ Sve ostalo je na jednoj strani, rekao je 64-godišnjak. – A Bog je s druge strane. Vjeruje da postoji i ta druga strana. „Ja sam vjernik.“ Tako katolik Fosse dobiva Nobela, u isto vrijeme dok neki fundamentalisti paradoksalno tvrde da su u Europi danas kršćani „najprogonjeniji“ od svih (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.