Nova desna vlada u Hrvatskoj. Make Croatia great again?

Nova desna vlada u Hrvatskoj. Make Croatia great again?

Piše: Markus Schönherr, KNA

Cilj hrvatskog premijera Andreja Plenkovića bio je spriječiti „hrvatskog Donalda Trumpa“ da preuzme čelo vlade. Prije parlamentarnih izbora u travnju, mediji su tako nazivali predsjednika Zorana Milanovića, koji je izjavio da želi postati novi hrvatski premijer. Plenković je zapravo to mogao spriječiti. Njegova Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ponovno je nadvladala Milanovićeve socijaldemokrate. Sada bi, pak, mogao izniknuti jedan drugi „hrvatski Trump“: u vidu desnog nacionalnog koalicijskog partnera.

S 14 mandata trećeplasiranog Domovinskog pokreta (DP) HDZ je uspio formirati parlamentarnu većinu. Plenković i predsjednik DP-a Ivan Penava u četvrtak 16. svibnja 2024. su potpisali koalicijski sporazum. Nova vlada je izglasana. Hrvati su već proteklih dana naslutili dolazak politike DP-a: zemlja se mora obraniti od „ideološke kolonizacije“, zatražio je saborski zastupnik DP-a Stjepo Bartulica. „Pod vladom DP-a nestat će sva rodna ideologija: posljednje što nam treba su zbunjena djeca u državnim školama“.

U glavnom gradu Zagrebu plan je izgraditi Muzej žrtava komunizma, a posvuda u svijetu gdje su živjeli ili žive Hrvati moraju postojati konzulati, rekao je Bartulica. Posljednjom točkom političar je zabio prst u ranu: Hrvatska, članica Schengena od 2023., teško je pogođena iseljavanjem. Postoje velike prognaničke zajednice ne samo u Njemačkoj i Austriji. Milijuni Hrvata žive i u Kanadi, SAD-u, Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Americi.

Tome je pridodan i nejednak omjer rođenih i umrlih: 2022. zemlja je imala 3,9 milijuna stanovnika, što je pad od više od devet posto od 2011. Premijer Plenković nedavno je nazvao umjetnu oplodnju mogućim rješenjem za temeljni problem hrvatskog društva.

Može li euroskeptični Domovinski pokret zaustaviti pad broja stanovništva prema krilatici Make Croatia great again? Jedno je sigurno: nacionalisti u novoj vladi dobivaju tri ministarska mjesta, uključujući i ono u novoosnovanom Ministarstvu za demografiju i useljeništvo. Ministar će postati DP-ov političar Ivan Šipić, 49-godišnji vjeroučitelj i bivši HDZ-ovac. Podržava prijedlog stranačkog programa da je najbolje da hrvatske majke ostanu kod kuće dok im najmlađe dijete ne krene u školu.

Mislim da je pred nama uspješna vlada desnog centra koja odražava volju birača, kaže HDZ-ov političar Davor Ivo Stier. Politolozi su oprezniji – i upozoravaju na ideološki ruksak koji zastupnici DP-a nose sa sobom. Politički istraživač Žarko Puhovski stranku je usporedio s njemačkim AfD-om.

Sljedeći tjedni pokazat će hoće li DP postupati jednako radikalno, rekao je Puhovski. Također izražava zabrinutost zbog ideologizacije svoje domovine. Međutim, to dolazi tek s DP-om, koji predstavlja pristupe dobro organiziranih organizacija koje financira SAD. Populisti žele širiti konzervativni, američko-ruralni koncept.

Promatrači očekuju i to da će DP kao koalicijski partner ojačati desnu struju vladajućeg HDZ-a. Plenković je to dosad držao pod kontrolom. Šef vlade je u petak 17. svibnja, upitan o istospolnim vezama u Saboru, također istaknuo da će se i dalje poštivati ​​i štititi prava svih manjina.

Aktivisti za ljudska prava i dalje su zabrinuti, posebice kada je riječ o migracijama. Nova koalicija mogla bi pogoršati postojeće izazove, kaže stručnjakinja Sara Kekus u Zagrebu. U narednim godinama očekuje povećanje kršenja ljudskih prava na tzv. balkanskoj ruti i ograničenje pristupa sustavu azila. Hrvatsku se već dugo optužuje da ilegalnim mjerama odbija (pushbacks) migrante natrag preko granice u Bosnu i Hercegovinu (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.