Novi nadbiskup Dublina želio bi vidjeti i đakonice u Katoličkoj crkvi

“Žene su sačuvale vjeru u Crkvi, zasigurno u ovoj zemlji, a vjerojatno i šire”. Dermot Farrell također sugerira da bi obveza celibata za svećenike mogla biti izbor, kao i u pravoslavnim Crkvama.

Novi katolički nadbiskup u Dublinu Dermot Farrell rekao je da bi želio vidjeti mogućnost za žene đakonice u Katoličkoj crkvi. “Žene su sačuvale vjeru u Crkvi, zasigurno u ovoj zemlji, a vjerojatno i šire”, rekao je u intervjuu pred preuzimanje službe pastira glavnog grada Irske. Izrazio je pak zabrinutost da bi skoro uvođenje i svećenica moglo podijeliti Crkvu kao što je to bio slučaj s Engleskom crkvom.

Nadbiskup Farrell također je ukazao na fleksibilniji pogled na celibat, rekavši da bi se o pravoslavnom pristupu celibatu moglo raspravljati kao o mogućem budućem modelu u katoličanstvu. U pravoslavnim Crkvama svećenik može birati hoće li se obvezati na celibat pri ređenju. “Postoji vrijednost u celibatu; tu je uključena žrtva. Mislim da je to važan dio katoličke tradicije”, rekao je.

Dermot Farrell (66) je bio svećenik biskupije Meath, na službi dublinskog nadbiskupa zamijenio je 2. veljače 2021. godine Diarmuida Martina. Nakon što je zaređen za svećenika u lipnju 1980. godine, jedno vrijeme bio je na službi u katedralnoj župi Mullingara. Od 1985. započinje studij u Rimu gdje je 1988. godine na Sveučilištu Gregoriana doktorirao disertacijom na temu Dogmatske osnove misli Bernharda Häringa o kršćanskom moralu kao sakramentalnom načinu života. Häring je bio njemački svećenik redemptorist i poznati moralni teolog, umro je 1998. godine. Tijekom svoje posljednje godine u Rimu Farrell je služio kao direktor formacije u tamošnjem Irskom koledžu. Od 1989. služio je u Tullamoreu te je počeo predavati moralnu teologiju u Maynoothu (irishtimes.com; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.