Novi prior Taizé ekumenskog bratstva ne isključuje ženske članice

Krajem godine brat Matthew preuzima vodstvo ekumenskog bratstva u Taizéu. Kako on vidi moguće uključivanje žena? Što misli o svećenicama? Je li Taizé ekumenski model?

Budući prior Taizé ekumenskog bratstva želi ostati otvoren za mogući prijem žena u budućnosti. “Ovdje u Taizéu, moramo držati svoja srca otvorenima za ovo pitanje i biti pažljivi. To ne ovisi o nama, ovisi o ljudima koji postavljaju pitanje”, rekao je brat Matthew u intervjuu za internetski portal domradio.de. Susret s članovima druge zajednice, koji sada imaju braću i sestre, jako ga se dojmio. “U početku su i oni bili čisto muška zajednica i nikada nisu razmišljali o tome da imaju i sestre”, rekao je engleski anglikanac. Ali onda je došla žena, “i pitali su se: ‘Može li to krenuti s ovom ženom?'”.

Pitanje žena kao svećenica

Brat Matthew, koji će vodstvo preuzeti krajem godine, podsjetio je da u Taizéu već više od 50 godina postoje redovnice, iako iz druge zajednice. “Jako dobro surađujemo s njima. Činjenica da nisu sestre Taizéa daje im određenu neovisnost.” Činjenica da svaka zajednica ima svoj identitet omogućuje posebnu suradnju. Po pitanju žena kao svećenica, anglikanac je naglasio da je to odluka svake pojedine Crkve. Njegova, Anglikanska crkva, odlučila je to učiniti. Katolička crkva mora sama sebi odgovoriti na pitanje: “Što o tome kaže Duh?”

Taizé zajednica je simbol ekumenskog pokreta. Grad u južnoj Burgundiji sjedište je kršćanske zajednice i postao je mjesto susreta mladih iz cijeloga svijeta. Bratstvo uključuje oko 100 muškaraca iz 30-ak zemalja koji dolaze iz protestantskih Crkava i Katoličke crkve. Nakon 18 godina kao prior Taizé zajednice, njemački katolik brat Alois (69) će krajem godine predati vodstvo bratu Matthewu (58). Osnivač Taizéa brat Roger (1915.-2005.) bio je švicarski kalvinist.

Brat Matthew je naglasio: “Svi se ovdje uzdamo da smo jedno u vjeri.” Svatko sa sobom i u zajednicu nosi “nešto od onoga što smo doživjeli u svojim Crkvama”. Za brata Rogera uvijek se radilo o pomirenju njegove reformirane vjere s vjerom cijele Crkve. “Ovo je put za sve nas”, rekao je anglikanac. Brat Matthew je odbio opisati Taizé kao ekumenski model. “Ali mi smo uvijek u pokretu, uvijek se nešto novo može naučiti.” Jedinstvo kršćana i pomirena ljudska obitelj uvijek su cilj Taizéa. Dakle, nije model ni primjer; ali žele davati znakove (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.