Nuncij Pierre: Američki biskupi trebaju napustiti svoje zone udobnosti

„Bitna za evangelizaciju je vizija sinodalne Crkve u kojoj svi pripadaju i slušaju jedni druge“, rekao je apostolski nuncij u Sjedinjenim Američkim Državama, kardinal Christophe Pierre u uvodnom govoru na godišnjem jesenskom općem susretu američkih biskupa, koji se održava od ponedjeljka, 13. studenog do četvrtka, 16. studenoga 2023. u Baltimoreu, izvijestio je katholisch.de

Kardinal Christophe Pierre, pozvao je biskupe da napuste svoje „zone udobnosti“ i da otvorene rasprave Sinode vide kao put naprijed. „Bilo je strahova i bojazni oko svjetske sinode, a neki su ih unaprijed poticali“, nastavio je nuncij.

Nema ni agende ni ideje, jer sinodalnost znači „evangelizirati današnji svijet koji tako žurno treba evanđelje nade i mira“, kazao je. Između ostalog, nuncij je zamolio biskupe da imaju hrabrosti „osluškivati ​​stajališta ljudi, čak i ako ona sadrže neslaganja“. I dodao: „Moramo ostati na putu s njima.“

Nuncij Pierre opisao je sinodalnost, riječima pape Franje, kao „ono što Bog očekuje od Katoličke Crkve u trećem tisućljeću“. U svom obraćanju to je povezao s kritiziranim projektom američkih biskupa „Eucharistic Revival“, inicijativom koja nastoji euharistiju staviti u središte crkvenog života.

„Vjerujem da ćemo istinsku euharistijsku obnovu doživjeti tek kada euharistiju doživimo kao sakrament Kristova utjelovljenja: kao Gospodina koji je s nama na putu“, istaknuo je nuncij. Unatoč kritikama inicijative, američki biskupi planiraju za 2024. godinu nacionalni kongres u Indianapolisu. Prema medijskim izvještajima koštat će oko 14 milijuna dolara (katholisch.de; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.