O migrantima – politička šutnja

Nasilje prema gradonačelniku Saint-Brevina ukazuje na uznemirenost zbog migranata koja se širi čitavom Europom. Moramo izaći iz privida i organizirati pravu političku raspravu, koja umjesto polarizacije po pitanju broja migranata, postavlja pitanje koga, zašto i kako želimo primiti. 

Isabelle de Gaulmyn, glavna urednica La Croix

Kolovoz 2015 – svibanj 2023: između Wir schaffen das! (Mi to možemo) Angele Merkel koja je vrata Njemačke (time i Europe) otvorila sirijskim izbjeglicama i ostavke gradonačelnika Saint-Brevina, nakon što su mu zapalili kuću zbog otvaranja prihvatnog centra za tražitelje azila u njihovom gradu, što se dogodilo? Što se događa s Europom koja je nesposobna smireno primiti strano stanovništvo, od Danske do Italije, preko Njemačke, Austrije, Švedske i Francuske, donoseći sve više zakona koji ograničavaju njihov ulazak i olakšavaju njihovo vraćanje? 

U Francuskoj su reakcije poput ove u Saint-Brevinu, srećom, ostale iznimka. Svakog mjeseca otvara se između 500 i 1000 prihvatnih mjesta, bez polemike. Međutim, ksenofobni osjećaji su u porastu. Ne bi bilo u redu da si to skrivamo : Europljani se boje. Znaju da je njihov teritorij privlačan. Iza toga stoji teza da mi, u našim zemljama, imamo velikodušni socijalni sustav, državu blagostanja koja bi mogla biti dovedena u pitanje. Tome treba pridodati kaotičnost svijeta, strah od klimatskih izbjeglica, kao i nejasni osjećaj otpisanosti koji pogađa manje-više sve stanovnike Staroga kontineta. 

Ti strahovi nisu nužno opravdani. Ali oni postoje. Prezirati ih bilo bi politički katastrofalno jer bi to značilo otvaranje vrata za ekstremne opcije na izborima i zatvaranje u isključive identite. Bolje je kroz pravu građansku raspravu jasno reći gdje su poteškoće i kakve su potrebe. Čak i kršćani, vođeni opcijom socijalne doktrine bezuvjetne gostoljubivosti, smatraju da se ova rasprava treba održati. Bezuvjetno ne znači izvan svakog okvira.

Polarizacija što se tiče broja migranata nema puno smisla: svaka nova vlada se zaklinje da će bolje kontrolirati tokove, ali učinak je vrlo slab jer migracije uvelike ovise o vanjskim čimbenicima. Prije svega trebamo si postaviti pitanje koga, zašto i kako želimo primiti. I prihvatiti mogućnost da one koji nisu primljeni vratimo na granice: u protivnom će najveći gubitnici biti osobe koje poštuju pravila. A u zemlji poput Francuske u kojoj, zbog naše kolonijalne prošlosti, 40% migranata dolazi iz Afrike, kulturološke i vjerske različitosti izvor su nesporazuma. Udruga JRS (Isusovačka služba za izbjeglice) nedavno je objavila dobroosmišljenu knjižicu (Izazovi interkulturalnosti) koja daje referentne točke kako bi se izbjegli strahovi i nesporazumi.

U suštini, problem koji stvaraju migranti prije svega je socijalni problem: koncentracija stranaca u jednom malom broju ionako siromašnih urbanih sredina koje snose sav teret prihvata; napetost oko socijalnih stanova (40% imigrantskih kućanstava živi u takvim ustanovima) − što rezultira pritiskom na ponudu, koja je već sada nedostatna za domaćestanovništvo; mogućnost zaposlenja. Rasprava treba ići u tom smjeru, kako bi se izbjegle loše prosudbe i fikcije. Uloga države je da promiče pravednu raspodjelu na cijelom teritoriju. I da omogući adekvatno osposobljavanje za potrebe tržišta rada. Prihvat migranata ima društvenu cijenu i mora biti predmet izričitog političkog izbora. Ali dolazak stranog stanovništva, prema ekonomskim studijama, ima i pozitivne posljedice. Što se tiče identitetskog refleksa, treba prihvatiti zabrinutost, uzeti je u obzir, razgovarati o tome. Ali treba reći da je migracija, dobro prihvaćena, vođena i raspoređena, isto tako prilika i da je uvijek bila pokretač razvoja. Nažalost, tko se od naših političkih lidera danas usuđuje držati ovakvu vrstu govora? (la-croix.com; fratellanza.net).

S francuskoga prevela: Vesna Zovkić, Isusova mala sestra 

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.