Objavljen izvještaj u Kölnu: biskup Schwaderlapp nudi ostavku, teško optužen i kardinal Meisner

Nakon današnjeg predstavljanja izvještaja o zlostavljanjima i zataškavanjima u Kölnu, kardinal Woelki je na trenutačni dopust stavio svog pomoćnog biskupa Dominikusa Schwaderlappa i službenika Güntera Assenmachera. Trećinu od svih zabilježenih povreda dužnosti učinio je raniji nadbiskup kardinal Joachim Meisner (1934-2017).

Kölnski nadbiskup, kardinal Rainer Maria Woelki, odmah nakon predstavljanja izvještaja o zlostavljanjima i zataškavanjima u nadbiskupiji Köln, osobno je pred novinarima obznanio prve posljedice: pomoćni biskup Dominikus Schwaderlapp i dužnosnik Günter Assenmacher “privremeno su oslobođeni svojih dužnosti” s trenutnim učinkom. Obojica se pojavljuju u izvještaju o zlostavljanjima koje je u četvrtak, 18. ožujka 2021., objavila odvjetnička tvrtka Gercke & Wollschläger, koju je pak naručio sam kardinal Woelki nakon navodnih “metodoloških pogreški” u prvom izvještaju jedne odvjetničke tvrtke iz Münchena čije rezultate još nije dao objaviti.

Istraga kölnske odvjetničke tvrtke Gercke & Wollschläger na više od 800 stranica, objavljena danas na službenim stranicama nadbiskupije Köln, obuhvaća razdoblje od 1975. do 2018. godine, potanko ispituje 236 dosjea s ciljem utvrđivanja svih postojećih pravnih nedostataka i kršenja zakona, kao i odgovornih osoba.

Schwaderlapp je sada optužen za osam povreda dužnosti u pet dosjea, a uloga Assenmachera ocjenjuje se kao nerazjašnjena. Prema novom dokumentu, sam kardinal Woelki sada nije okrivljen za bilo kakvu povredu dužnosti. Odmah nakon objave Izvještaja, kölnski pomoćni biskup Dominikus Schwaderlapp izjavio je da nudi svoju ostavku papi Franji, odnosno da mu svoj mandat biskupa stavlja na raspolaganje. On je do kraja 2003. godine bio privatni tajnik kardinala Joachima Meisnera, za kojega izvještaj također navodi niz kršenja zakona. Potom je Schwaderlapp 2004. naslijedio Norberta Feldhoffa na mjestu generalnog vikara Kölnske nadbiskupije, gdje ostaje do veljače 2012., kada postaje pomoćni biskup. Bio je, između ostaloga blizak prelaturi Opus Dei i veliki je kritičar Sinodalnog puta Crkve u Njemačkoj.

Kardinal Woelki: “Ovo je zataškavanje”

Godinama je poznato da su svećenici krivi, a da nisu kažnjeni ili da pogođene osobe nisu shvaćene ozbiljno ili zaštićene, rekao je Woelki u izjavi nakon predstavljanja izvještaja: “Ovo je zataškavanje”. Najviši dužnosnici nisu zlostavljanja prijavili Rimu i očito su spriječili postupke, nisu ih sankcionirali, već su ih razvlačili.

Nadbiskup Stefan Heße također nudi ostavku Papi

Među optuženima za povrede dužnosti je i sadašnji nadbiskup Hamburga Stefan Heße, koji je također ranije bio generalni vikar Kölnske nadbiskupije (2006-2015), a kod kojega su stručnjaci iz Kölna pronašli ukupno jedanaest povreda dužnosti. Heße je u četvrtak popodne osobnom izjavom (VIDEO) također ponudio papi Franji ostavku, zatraživši da je čim prije prihvati jer bi time želio “spriječiti štetu za nadbiskupiju u Hamburgu”. Generalni vikar u Hamburgu Ansgar Thim preuzeo je privremeno upravljanje nadbiskupijom.

Meisner i Höffner

Odvjetnici za kaznena djela Kerstin Stirner i Björn Gercke su, istražujući sumnje na seksualno zlostavljanje maloljetnika, pronašli, između ostalog, povrede dužnosti kod dvojice ranijih kölnskih nadbiskupa.

Trećinu svih povreda dužnosti učinio je raniji nadbiskup Joachim Meisner*. Kod njega su u osam dosjea zabilježene 24 povrede dužnosti. Meisnerov prethodnik Joseph Höffner kriv je za osam kršenja dužnosti u šest dosjea.

Odvjetnici za kaznena djela u uzvještaju su utvrdili pet skupina dužnosti, odnosno povreda istih: dužnost pružanja informacija, dužnost izvještavanja i informiranja, dužnost sankcioniranja, dužnost sprječavanja i dužnost brige o žrtvama.

Na vlastiti zahtjev, još jedan pomoćni kölnski biskup Ansgar Puff privremeno je razriješen dužnosti. U izvješću, Puff je optužen za kršenje dužnosti davanja informacija u jednom slučaju. Zamolio je kardinala Woelkija da mu da dopust dok se okolnosti ne razjasne.

Ukupno su zabilježena 202 osumnjičenika, od toga su 63% svećenici, 33% laici i četiri posto institucije. Većina od 314 pogođenih osoba su muškarci (57%). Sve se brojke odnose samo na analizu pronađenih datoteka. 55% pogođenih bilo je do 14 godina, a za 18,8% slučajeva nema preciznih podataka o njihovoj dobi ali je utvrđeno da su maloljetnici. Odrasli oštećenici činili su samo 0,3% od ukupnog broja pogođenih osoba (katholisch.de; fratellanza.net).

* Kardinal Joachim Meisner bio je jedan od četvorice kardinala (Meisner, Caffarra, Burke i Brandmüller) koji su 2016. godine napisali tzv. dubije (sumnje) glede otvorene mogućnosti pristupa sakramentima euharistije i pomirenja za razvedene i ponovno vjenčane osobe, što je u nekim slučajevima i uz razlučivanje, omogućeno postsinodalnom apostolskom pobudnicom Amoris laetitia. Kardinala Meisnera neki su također smatrali “velikim prijateljem Hrvata” (vidi OVDJE).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.