Nakon optužbi i vizitacije: osnivač napušta zajednicu

Prema istrazi, njegovo je vodstvo uspostavilo „piramidalni, zlouporabljujući i infantilizirajući sustav“: sada je utemeljitelj napustio karizmatičnu zajednicu Eucharistein, izvijestio je 23. siječnja katholisch.de

Utemeljitelj karizmatičnog bratstva Eucharistein, Nicolas Buttet, napustio je zajednicu. Njegov zahtjev da se oslobodi zavjeta odobren je prošlog tjedna, prenosi portal „kath.ch“. Zajednica ostaje zahvalna za sve što je primila od svog utemeljitelja, izjavili su iz zajednice Eucharistein. Prema istoj izjavi, Buttet je i dalje inkardiniran kao svećenik u francuskoj biskupiji Fréjus-Toulon.

Buttet je optužen za zlouporabu ovlasti i prisile. 2021. godine zajednicu su vizitirali jedan dominikanac i jedna sestra laikinja iz „Regnum Christi“. Njihovo izvješće o istrazi identificiralo je nedostatke u područjima vodstva, formacije i podrške članovima. Izvješće je pokazalo da je život u zajednici karakteriziran „piramidalnim, zlouporabljujućim i infantilizirajućim sustavom“. Prema izvješću, osobe su uništene u različitim dimenzijama svog bića.

Eucharistein ima tri ogranka: dva u Francuskoj i jedan u Epinassiju u Valaisu (Švicarska). Buttet je osnovao „Eucharistein“ 1996. godine. U to vrijeme bio je kantonalni političar iz Valaisa i zaposlenik Papinskog vijeća za pravdu i mir u Rimu. Za svećenika je zaređen 2003. godine (kath.ch; katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.