Optužbe protiv više švicarskih biskupa zbog zataškavanja

Švicarska biskupska konferencija je u nedjelju 10. rujna priopćenjem odgovorila na navode u medijima. U priopćenju se navodi da su u pismu nunciju u Švicarskoj krajem svibnja „iznesene optužbe u vezi s postupanjem u slučajevima seksualnog zlostavljanja protiv nekoliko umirovljenih i sadašnjih članova Švicarske biskupske konferencije kao i drugih svećenika“. Protiv nekih od njih postoji i optužba da su „i sami počinili seksualne napade u prošlosti“, izvještava Vatican News.

Predsjednik Švicarske biskupske konferencije biskup Felix Gmür također je saznao za ovo pismo i obavijestio je nuncija da se odgovorni u Rimu, odnosno Dikasterij za biskupe, već bavi tim pitanjem.

„Dana 23. lipnja 2023. Dikasterij je naredio preliminarnu kanonsku istragu o ovoj stvari i imenovao biskupa Josepha Bonnemaina voditeljem istrage“, obavijestili su biskupi. Sadašnji biskup Chura, kao bivši službenik, ima iskustva u vođenju takvih istraga i kaznenih postupaka. „Preliminarna istraga biskupa Josepha Bonnemaina je u tijeku i očekuje se da će biti dovršena do kraja godine.“

Glavni predmet ove preliminarne crkvene istrage su tvrdnje o zataškavanju slučajeva zlostavljanja, stoji u priopćenju biskupske konferencije. Policija i državno odvjetništvo prvenstveno su odgovorni za istraživanje navodnih seksualnih prijestupa. „Budući da je ovo postupak koji je u tijeku, ne možemo dati nikakve daljnje informacije.“ U priopćenju se ne spominju imena biskupa na koje je usmjerena preliminarna istraga.

Smjernice Švicarske biskupske konferencije obvezuju crkvene poglavare da, u dogovoru s dotičnom osobom, prijave sumnju na seksualne prijestupe nad maloljetnicima državnom odvjetništvu. O slučajevima navedenim u pismu obaviještena su nadležna državna odvjetništva, pojašnjavaju u biskupskoj konferenciji.

Nakon što preliminarna istraga bude dovršena, biskup Bonnemain će podnijeti izvješće o istrazi i spise Dikasteriju za biskupe u Vatikanu. Rim tada odlučuje kako dalje. Pilot studija o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u Švicarskoj bit će javno predstavljena 12. rujna (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.