Papa Franjo prihvatio ostavku još jednog poljskog biskupa zbog nemara na slučajeve zlostavljanja

Poljski biskup Andrzej Dziuba (73) podnio je ostavku nakon optužbi za navodne propuste u slučajevima zlostavljanja od strane svećenika. Kako je u subotu 9. ožujka objavio Tiskovni ured Svete Stolice, papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku. Dziuba je bio biskup Lowicza u središnjoj Poljskoj 20 godina, izvijestio je Kathpress.

Prema izvješćima poljskih medija, Vatikan je otvorio istragu protiv biskupa Dziube 2020. godine. Pitanje je bilo je li postupao u skladu s kanonskim pravom u nekoliko slučajeva u kojima su svećenici u njegovoj biskupiji optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Istragu je proveo nadležni nadbiskup metropolit Lodza Grzegorz Ryś. Rezultate je poslao u Vatikan. Poljsko državno istražno povjerenstvo također je 2022. otvorilo svoje istrage.

Prema Apostolskoj nuncijaturi Svete Stolice u Poljskoj, istraga o slučaju Dziuba otkrila je „poteškoće u upravljanju biskupijom“. Konkretno, riječ je o „propustima u postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane pojedinih svećenika“, izvijestila je nuncijatura. Prije samo dva tjedna, nakon sličnog rezultata istrage, papa Franjo prihvatio je odricanje od službe upravljanja nadbiskupa Szczecina Andrzeja Dziege.

Biskup Dziuba, koji je sada umirovljen, bio je osobni tajnik politički utjecajnog kardinala Jozefa Glempa, koji je svojevremeno, od 1984. do 1998. godine, bio primas Poljske. Na Katoličkom sveučilištu u Lublinu Dziuba je vodio Katedru za povijest moralne teologije. Također je bio ravnatelj studijskog centra o osobi kardinala Stefana Wyszynskog (1901.-1981.) u Varšavi. 

U Poljskoj se odvio niz skandala povezanih sa zlostavljanjem djece, a Crkva je prije dvije godine objavila da je između 1. srpnja 2018. i 31. prosinca 2020. zaprimila 368 prijava zbog zlostavljanja maloljetnika. Prema podacima iz 2021. godine, 71 posto stanovništva smatra se katolicima. Prema promatračima, ova zemlja trenutno ima najbrži proces sekularizacije (kna; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.