Otkriven izgubljeni popis Židova u crkvenim skrovištima u Rimu

Prije 80 godina Nijemci su okupirali Rim. Tisuće Židova sakriveno je u gradu, mnogi u crkvenim kućama. Ponovno otkriveni povijesni popis daje njihova imena. Desetljećima su ga smatrali izgubljenom, izvještava 7. rujna KNA.

Tijekom Drugog svjetskog rata više od 4300 osoba sakriveno je u crkvenim kućama u Rimu od nacističkih progona i ubojstava. Popis koji je sada otkriven i koji se smatrao izgubljenim daje imena 3600 tih osoba, od kojih su većina bili Židovi. Dokument je otkriven u arhivu Papinskog biblijskog instituta i predstavljen je u četvrtak 7. rujna 2023. u Muzeju židovske zajednice u Rimu.

Dokument pruža važne informacije o spašavanju Židova od strane katoličkih redovničkih zajednica u Rimu, naglasili su povjesničari zaduženi za proučavanje popisa. U ranije poznatoj dokumentaciji spominju se samo brojevi, ali ne i imena. Od 3600 imenovanih osoba, oko 3200 su sigurno bili Židovi, što pokazuje usporedba s arhivima Židovske zajednice.

Dokument je sastavio talijanski isusovac Gozzolino Birolo odmah nakon što su saveznici oslobodili Rim 1943. godine. On je bio u upravi Papinskog biblijskog instituta na čijem je čelu bio njemački isusovac Augustin Bea. Kasniji kardinal Bea zagovarao je židovsko-katolički dijalog.

Popis se desetljećima smatrao izgubljenim

Birolov popis se desetljećima smatrao izgubljenim. Godine 1961. istraživač razdoblja fašizma Renzo de Felice objavio je dokumentaciju s popisom kuća ženskih i muških redovničkih zajednica koje su progonjenima pružali zaštitu od nacista. De Felice broji isto toliko pogođenih ljudi u crkvenim skrovištima kao i Birolo – ali bez imenâ.

Početkom Drugog svjetskog rata u Rimu je živjelo oko 10 do 15 tisuća Židova. Nakon što je talijanska vlada sklopila prekid vatre sa saveznicima, Nijemci su okupirali glavni grad 10. rujna 1943. godine. U noći 16. listopada šef njemačke sigurnosne policije Herbert Kappler naredio je raciju u židovskoj stambenoj četvrti. Nacisti su ukupno deportirali i ubili oko 2000 ljudi. Neki su se uspjeli sakriti sve dok saveznici nisu oslobodili grad u lipnju 1944. godine.

Ponovno otkriveni dokument ispituju povjesničari iz Židovske zajednice u Rimu, Papinskog fakulteta Auxilium, Papinskog sveučilišta Gregoriana, Međunarodnog instituta za istraživanje holokausta u Yad Vashemu i Papinskog biblijskog instituta. Radi zaštite potomaka, pristup popisu trenutno je ograničen (kna; ika; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.