Papa biskupima Rimske biskupije: potrebno je vrijeme za zdravo razlučivanje o novom vikaru

Franjo je u ponedjeljak 8. travnja primio u audijenciju Biskupsko vijeće Rimske biskupije, dva dana nakon što je u subotu 6. travnja imenovao kardinala De Donatisa, dotadašnjeg vikara za grad Rim, višim pokorničarem. Sve dok je mjesto kardinala vikara upražnjeno, sve funkcije i ovlasti, uključujući pravno zastupanje, obnašat će vicegerente Reina.

Papa se u vatikanskoj Apostolskoj palači susreo s Biskupskim vijećem Rimska biskupija. Kako izvještava Vikarijat na internetskim stranicama Rimske biskupije, „zbog delikatne prirode uloge kardinala vikara, papa Franjo poručio je biskupima, svojim bliskim suradnicima, da će uzeti vremena za provedbu zdravog razlučivanja o liku onoga tko će obnašati ovu ulogu.“

Stoga počinje „prijelazna faza“ u kojoj je Papa „potaknuo biskupe da nastave s pastoralnom službom i administrativnim aktivnostima koje su već ranije započete“. Kako je predviđeno u članku 14. § 3. Apostolske konstitucije In Ecclesiarum Communione u vezi s organizacijom Rimskog vikarijata, objavljenoj 6. siječnja 2023., „dok je služba kardinala upražnjena, sve njegove dužnosti i ovlasti, uključujući pravne zastupanje, vršit će namjesnik Baldassare Reina“ (vatican news; ika; fratellanza.net).

Imena koja se neslužbeno spominju za novog generalnog vikara za grad Rim su kardinal Paolo Augusto Lojudice, bivši pomoćni rimski biskup i nadbiskup Alfonso Amarante, novi rektor Papinskog lateranskog sveučilišta.

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.