Papa će proglasiti svetim ‘brata svega svijeta’ Charlesa de Foucaulda

Papa Franjo odobrio je dekrete prema kojima Crkva dobiva tri nova sveca, nove blaženike, među kojima su i neki mučenici. Istaknuta osoba svakako je Charles de Foucauld, uzor evanđeoskog života i molitve.

Može se postati svetim čak i nakon onoga što se nekada nazivalo “protraćenim životom”. Život Charlesa de Foucaulda, Isusovoga malog brata Karla, koji je rođen u Strasbourgu 1858. godine, zoran je dokaz toga. Pridjevi koji definiraju njegovih prvih trideset godina života mogli bi biti “razuzdan”, “lakouman”, “osjetljiv na ženski šarm“, “zasićen vojnim životom“ – što zauzima veći dio prvog dijela njegova života – a istodobno je hrabar u borbi i izvrstan časnik, čak i izvrstan istraživač u godinama kada prelazi iz Alžira i Maroka. U Francuskoj je postao poznat po svojim istraživačkim izvješćima i mapiranju te je primio zlatnu medalju od Francuskog geografskog društva. Charles uči arapski i čita Kur’an. Potajno putuje u regiju u kojoj je kršćanima uglavnom zabranjen ulazak i boravak. Godine 1883. i 1884. posjećuje Marokoski sultanat, a 1885. je prešao južnu alžirsku pustinju. Islamska pobožnost ga pokreće i ponovno se budi pitanje Boga. U Parizu se de Foucauld sprijateljio sa svećenikom p. Henrijem Huvelinom, preko kojega se vraća Crkvi. Potom je – kao što se često događa u životima mnogih zaljubljenika u Krista koji polaze s perifernih područja vjere – začuo glas koji u mladom Charlesu poprima oblik zaziva: “Bože moj, ako postojiš, daj mi da Te upoznam”.

Sam u pustinji

I Bog daje da ga upozna ovaj strastveni čovjek. “Čim sam povjerovao da postoji Bog, shvatio sam da ne mogu živjeti ako ne za njega”, reći će jednog dana. De Foucauld odlazi u Svetu zemlju kako bi rukom dodirnuo Isusova mjesta, zatim okušava život redovnika među trapistima, ali u srcu ima novi početak. Nakon svećeničkog ređenja našao je pravo mjesto u oazi duboke Sahare. Njegova nova odora je bijela tunika s crvenim platnenim srcem prišivenim na vrhu preko kojega je križ. Jedanaest godina je živio u kolibi od blata i trske u potpunoj izolaciji. Njegov je ideal Crkva koja siromašnim sredstvima naviješta evanđelje siromašnima. Ugošćuje svakoga tko pored njega prolazi: kršćane, muslimane, židove, pogane.

Mala obitelj

Provodi još 13 godina u tuareškom selu u Tamanrassetu. Moli 11 sati dnevno, uranja u tajnu Euharistije, sastavlja ogroman francusko-tuareški rječnik koji se i danas koristi. Smrt mu dolazi dramatično 1. prosinca 1916. godine, kada njegovu domu, uvijek otvorenom za svaki susret, zaprijete pljačkaši i “Karlo od Isusa”, to je njegovo novo ime, biva ubijen zbog “blaga” o kojem je uvijek govorio, a koje je zapravo bio Krist u tebernakulu. No glas svetosti brzo se proširio. Danas duhovna obitelj Charlesa de Foucaulda – koju nije stigao stvoriti za života – uključuje nekoliko udruga vjernika, redovničkih zajednica, posvećenih laičkih ustanova ili svećenika diljem svijeta. Nadahnuti su “bratom svega svijeta”, čovjekom “koji je dao svjedočanstvo koje je učinilo dobro Crkvi”, kako je to rekao papa Franjo na misi u domu Santa Marta 1. prosinca 2016., na stogodišnjicu njegove smrti.

Novi blaženici

Dekreti koje je odobrio Franjo uključuju i čuda koja vode kanonizaciji francuskog blaženika Cesarea de Busa (1544.-1607.) i talijanske blaženice Marije Domenice Mantovani (1862.-1934.). Dekretom se također odobravaju i druga čuda, pa će blaženima biti proglašeni Michele McGivney (1852.-1890.), Paolina Maria Jaricot (1799.-1862.), mučenici Simeone Cardon i pet drugova te mučenik Cosma Spessotto (1923.-1980.), franjevački svećenik ubijen u San Salvadoru kao i sveti Óscar Romero. Na koncu, dekretom se prepoznaju herojske kreposti francuskog biskupa Melchiorrea Maria de Marion Brésillaca (1813.-1859.) (vatican news; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.