Papa Franjo će posjetiti Irak: Bagdad, Ur, Erbil, Mosul i Karakoš

Prihvaćajući poziv Republike Irak i mjesne Katoličke crkve, papa Franjo će od 5. do 8. ožujka 2021. godine poći na apostolsko putovanje u spomenutu zemlju, gdje će posjetiti: Bagdad, ravnicu Ur, povezanu sa sjećanjem na Abrahama, grad Erbil, kao i Mosul i Qaraqosh u Ninvijskoj ravnici – objavio je danas 7. prosinca Tiskovni ured Svete Stolice – dodajući da će program putovanja biti objavljen u dogledno vrijeme, uzimajući u obzir i razvoj globalne izvanredne zdravstvene situacije.

Najava je to novog Franjinog hodočašća, prvog od kraja 2019. godine. Papa je i ranije izražavao želju da posjeti Irak, zemlju u kojoj je do početka 2000-ih živjelo oko 1-1,4 milijuna kršćana. No užas rata i okupacije Ninivske ravnice od strane samozvane Islamske države između 2014. i 2017. godine smanjio je prisutnost kršćana kojih je danas tamo 300-400 tisuća.

UNICEF procjenjuje da preko 4 milijuna ljudi u toj zemlji treba humanitarnu pomoć, od čega su polovina djeca. U tom kontekstu, gdje nedostaju bolnice i lijekovi, pandemija Covid-19 ubila je tisuće ljudi.

Putovanje pape Ivana Pavla II. bilo je zakazano od 1. do 3. prosinca 1999. godine, no nikada nije realizirano jer je Saddam Hussein, nakon nekoliko mjeseci pregovora, odlučio odgoditi njegov posjet. Dvadeset godina kasnije taj se san Ivana Pavla II. ostvaruje preko njegovog drugog nasljednika (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.