Papa Franjo: celibat se može revidirati

Papa Franjo je uoči desete obljetnice njegova izbora za rimskog biskupa dao intervju i za argentinsku mrežnu stranicu „Infobae“. S njim je razgovarao vlasnik portala Daniel Hadad. Vatican News 10. ožujka prenosi nekoliko izvadaka iz razgovora.

Papa Franjo ne vjeruje da bi izuzeće od obveze celibata dovelo do naglog povećanja broja svećeničkih zvanja. Međutim, celibat zapadne Crkve nije uklesan u kamenu. U svim zajednicama Katoličke Crkve na istoku svećenici su uglavnom oženjeni muškarci, podsjetio je Papa. Takav jedan koji je otac obitelji djeluje i u Rimskoj kuriji. „Nema proturječja u tome da svećenik može biti oženjen“, rekao je. U zapadnoj Crkvi celibat je disciplinarno pitanje, „vremeniti propis“ i stoga „privremen“, za razliku od svećeničkog ređenja koje je trajno. Na upit sugovornika može li se onda celibat revidirati, papa Franjo je odgovorio potvrdno. Međutim, izrazio je sumnju hoće li izuzeće od celibata olakšati muškarcima odabir svećeništva: „Ne vjerujem da hoće“, rekao je.

Govoreći o prihvatu homoseksualaca i bi li ih pričešćivao, papa Franjo se izravno poziva na Isusove riječi: „On je dao veliki odgovor: Svatko. Svi. Svi su uključeni“. Pritom se osvrnuo na novozavjetnu prispodobu: „Kad ‘profinjeni’ nisu htjeli na gozbu, rekao je da idu na raskrižja i pozivao je sve… Ovo je Crkva grešnika. Ne znam gdje je Crkva svetih, svi smo mi ovdje grešnici”, dodao je Rimski biskup. Zatim je, kao i na svom prvom putovanju u Rio de Janeiro 2013., ponovio: “Ako je osoba gay i traži Gospodina i ima dobru volju, ma tko sam ja da joj sudim?“ Potom je nadodao da se danas ovom pitanju posvećuje velika pažnja. „Isus poziva sve i svatko svoj odnos s Bogom rješava kako može ili kako hoće, nekad hoće a katkad ne može, ali Gospodin uvijek čeka“.

Kad je riječ o ženama, Papa ističe činjenicu da je sada broj onih koje rade u Crkvi veći. Neophodan je to iskorak, jer je „mačizam loš“. „Ponekad te celibat može dovesti do mačizma. Svećeniku koji ne zna raditi sa ženama nešto fali, nije zreo“, kazao je.

Vlasnik portala Daniel Hadad zatim je citirao 92-godišnjeg kardinala Juliána Herranza, kada je rekao da je od šest papa s kojima je surađivao „možda đavao radio s dvojicom, Pavlom VI. i Franjom“. „Ne mogu procijeniti je li to istina ili ne“, glasi Papin odgovor. „No ponekad postoji otpor, ali zle vrste. Ne onaj dobri. Jer dobar otpor je da ako napravim dobar projekt, da to vidimo, da razgovaramo o tome. Zli otpor je ono o čemu se ovdje raspravlja te ide unatrag tražeći također izdaju. Ali ja: ili sam naivan ili ih ne slušam“. Ima takvih stvari u Crkvi, „one su tu, u kutu, prikrivene“. Neki su „na rubu raskola, to je ružno“, komentira Papa. „Primjerice, slučaj poznatog biskupa koji je bio nuncij. Ne zna se je li ovaj čovjek katolik ili ne, na granici je. To su zli otpori. U Crkvi je od samog početka postojao otpor“, podsjetio je, nadodajući: „Kada me direktno kritiziraju, ja to cijenim. Ponekad mi se to ne sviđa, ali cijenim.“

Rimski biskup je pastoralno odgovorio i na pitanje o pristupanju pričesti rastavljenih osoba koje su sklopile novi brak. „Ne možemo svesti ljudsku situaciju na propis“, rekao je Franjo. Njegov prethodnik papa Benedikt XVI. više je puta naglasio da je „veliki dio crkvenih brakova nevaljan jer nedostaje vjere“, a zaručnici uopće ne znaju što u konačnici znače obećanja. Ponovno vjenčani katolici ponekad „možda neće moći dokazati“ da je njihov sakramentalni brak bio nevaljan, ali u tom trenutku „na scenu stupa biskupova savjest. Savjetujem rastavljenim parovima da odu svom biskupu i pojasne mu svoju situaciju.“

U posinodskoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia (2016.) papa Franjo je u bilješci 351. napomenuo da rastavljene osobe koje su ponovno građanski vjenčane mogu primati i „pomoć sakramenata“, jer „euharistija nije nagrada za savršene, već velikodušni lijek i hrana za slabe“. Nakon nekog vremena rasprava, Papa je par mjeseci kasnije u Službenom listu Svete Stolice (Acta Apostolicae Sedis, 11/2016) dao objaviti pismo kojim potvrđuje ispravno tumačenje tog pitanja, uz koje stoji dodatak kardinala državnog tajnika Pietra Parolina da su tekstovi „autentično učiteljstvo“ i stoga obvezujući. Po tom su tumačenju 24. lipnja 2022. objavljene i Smjernice Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj naslovljene „Ususret svima bez iznimke“ (AL 309) (vatican news; kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.