Papa Franjo dvojicu dijecezanskih biskupa imenovao pomoćnim biskupima

Papa Franjo imenovao je dvojicu francuskih dijecezanskih biskupa pomoćnim biskupima. Istodobno s prihvaćanjem odreknuća dijecezanskog biskupa Thierryja Braca de la Perrièrea iz biskupije Nevers i Jean-Pierrea Batuta iz biskupije Blois, Tiskovni ured Svete Stolice u ponedjeljak 26. lipnja objavio da će obojica ubuduće biti postavljeni za pomoćne biskupe.

Obojica biskupa bili su pomoćni biskupi u Lyonskoj nadbiskupiji prije preuzimanja vodstva povjerenih im biskupija. Brac de la Perrière ide natrag za pomoćnog biskupa u Lyon, a Batut u nadbiskupiju Toulouse. Vijest dolazi gotovo šest mjeseci nakon što je Brac de la Perrière objavio da će uzeti šest mjeseci pauze u službi. Biskup je bio na rubu izgaranja (burnout), rekao je medijima: „Potreban mi je odmor, mentalni oporavak, ispitivanje kako bih mogao bolje izvršavati svoje zadaće.“ Slični razlozi navodno stoje iza Batutovog transfera, izvijestio je u ponedjeljak francuski list La Croix.

U pismu vjernicima svoje biskupije objavljenom u ponedjeljak, 64-godišnji Brac de la Perrière rekao je da je nakon dvadeset godina biskupovanja čeznuo za službom „koja je manje teška i manje izložena“ javnosti. Iz svoje biskupije odlazi s osjećajem „da nisam učinio sve što sam trebao i da sam griješio“. Rođen u Lyonu, od 2003. do 2011. bio je pomoćni biskup Lyona, a od 2011. na čelu biskupije Nevers u Burgundiji.

Obojica biskupa neće nositi naslov biskupa u miru svoje dosadašnje biskupije. Umjesto toga, dobili su naslovne biskupije. Njihove ranije naslovne biskupije, iz vremena dok su bili pomoćni biskupi u Lyonskoj nadbiskupiji, u međuvremenu su dodijeljene negdje drugdje pa su im dodijeljene nove: Senet za Brac de la Perrièrea i Maillezais za Batuta (katholisch.devatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.