Papa Franjo pohvalio sestru Jeannine Gramick za 50 godina pastorala LGBT osoba

Kao još jedan znak podrške za LGBT katolike i one koji se zalažu u njihovo ime, Papa Franjo je 10. prosinca poslao rukom napisano pismo sestri Jeannine Gramick, S.L., suosnivačici katoličkog apostolata New Ways Ministry.

Jim McDermott | America Magazine

Sestra Jeannine Gramick slavi 50 godina djelovanja i zalaganja za LGBT ljude. Navodeći ovu godišnjicu kao razlog za svoje pismo, Papa Franjo joj čestita na španjolskom jeziku na “50 godina bliskosti, suosjećanja i nježnosti” u službi koju je opisao da je “u stilu” Božjem.

Papino pismo sestri Gramick posljednje je u nizu pisama upućenih gay katolicima i drugima koji služe i zalažu se za LGBT osobe.

Papa je u svom pismu pohvalio sestru Gramick zbog njezine spremnosti da pati zbog ljubavi. “Niste se bojali ‘blizine’”, napisao je, “a zbližavajući se, učinili ste to ‘osjećajući bol’ i ne osuđujući nikoga, nego ‘nježnošću’ sestre i majke”.

“Hvala vam, sestro Jeannine”, zaključuje u pismu, “za svu vašu bliskost, suosjećanje i nježnost”.

Gotovo od početka svog rada u New Ways Ministry, sestra Gramick i suosnivač New Ways Ministry, svećenik Robert Nugent, SPS, naišli su na otpor crkvenih vlasti zbog programa koje su nudili diljem Sjedinjenih Američkih Država, a koji su katolike educirali o znanosti, sociologiji i teologiji homoseksualnosti. Neki biskupi u Sjedinjenim Državama vršili su pritisak na redovničke poglavarice sestre Gramick da je uklone iz službe.

Kada su to one odbili učiniti, Kongregacija za nauk vjere pokrenula je 11-godišnju istragu koja je završila bilješkom u kojoj se navodi da izlaganja sestre Gramick i oca Nugenta o homoseksualnosti ne predstavljaju ispravno “nutarnje zlo homoseksualnih čina i objektivni poremećaj homoseksualne sklonosti” te da im se zabranjuje bilo kakav pastoralni rad vezan uz LGBT osobe.

Godinu dana kasnije, sestra Gramick opisala je svoje iskustvo s Vatikanom kao iskustvo shrvane žene. Kao odgovor na zahtjeve Vatikana da prestane govoriti o istrazi, odgovorila je: “Nakon što sam dala svoj glas da ispričam svoju priču, odlučila sam ne surađivati ​​u vlastitom ugnjetavanju ograničavajući osnovno ljudsko pravo”. Kako bi nastavila svoju službu, sestra Gramick na kraju je napustila svoju izvornu redovničku zajednicu, Školske sestre iz Notre Damea, i pridružila se sestrama iz Loreta.

Tek prošlog mjeseca, nakon što je vatikansko generalno tajništvo Biskupske sinode sa svoje web stranice uklonilo poveznicu na webinar koji je organizirao New Ways Ministry, otkrili su da im je Papa Franjo ranije tijekom 2021. godine napisao dva pisma u kojima hvali njihovu službu. Poveznica na web stranici kasnije je obnovljena. U tim je pismima Franjo, pišući o sestri Gramick, priznao da zna “koliko je propatila”, opisujući je kao “hrabru ženu koja svoje odluke donosi u molitvi”.

Sestra Gramick je za isusovački časopis America rekla da će mnogi katolici dolazak ovih pisama čitati kao institucionalnu potvrdu njezine službe. Napomenula je da će biskupima i ostalim katolicima “koji ne cijene rad New Ways Ministry biti teže davati pogrdne primjedbe”.

Slično je, ranije ovog mjeseca, govoreći o Papi rekao i Francis DeBernardo, izvršni direktor New Waysa: “Vjerujemo da on želi da LGBTQ osobe govore”.

No sestra Gramick odupire se ideji da ovo pismo predstavlja neku vrstu “rehabilitacije” njezina života ili službe jer je oduvijek sebe shvaćala kao osobu koja obavlja crkveno djelo. “Uvijek sam osjećala da me vodi Duh Sveti”, objasnila je.

“Osjećala sam se divno, naravno”, rekla je sestra Gramick o primanju pisma napisnog rukom. “No odlomak Svetog pisma koji mi je došao bilo je iz Ivanova evanđelja: ‘Ne zovem vas slugama, vas sam nazvao prijateljima’ (Usp. Iv 15,15).

“Tako sam se osjećala, kao da sam dobila pismo od prijatelja”, rekla je. “Mislim da Papa Franjo želi da tako živimo. I to je ono što se nadam da ćemo biti kao Božji narod: zajednica prijatelja”.

Cijeli tekst pisma kojeg je Papa poslao sestri Jeannine Gramick, SL, 10. prosinca:

Sestra Jeannine Gramick, SL

Draga sestro,
puno ti hvala na tvojem pismu. Obradovala me vijest o tvojoj 50. godišnjici.
Tvoje pismo podsjetilo me na “stil” Božji… Bog ima svoj stil komuniciranja s nama. A taj stil bismo mogli sažeti u tri riječi: bliskost, suosjećanje, nježnost.
I mislim na tvojih 50 godina službe, koje su bile 50 godina s ovim “Božjim stilom”, 50 godina bliskosti, suosjećanja i nježnosti.
Nisi se bojala “blizine”, a zbližavajući se to si učinila “pateći sa” [sa suosjećanjem] i ne osuđujući nikoga, već “nježnošću” sestre i majke.
Hvala ti, sestro Jeannine, za svu tvoju blizinu, suosjećanje i nježnost.
Molim za tebe. Molim te, ne zaboravi moliti za mene. Pozdrav za Yayo (Obdulio).
Neka te Isus blagoslovi i čuva Sveta Djevica.
Bratski,
Franjo

(america-magazine.org; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.