Papa Franjo ide u Mongoliju, zemlju u kojoj živi oko 1500 katolika

Papa Franjo “sretan” je što putuje u Mongoliju, većinski budističku zemlju na susret s “plemenitim i mudrim narodom” gdje će posjetiti “brojčano malenu crkvenu zajednicu, ali dinamičnu kada je posrijedi vjera”, rekao je u nedjelju 27. kolovoza u Rimu te kazao da moli za žrtve požara u Grčkoj.

“Ovo je toliko željen posjet”, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa. Putovanje “u srce Azije” bit će prilika “za blizak susret s plemenitim, mudrim narodom koji ima veliku vjersku tradiciju”, kazao je Papa koji putuje u četvrtak, a završit će posjet 4. rujna.

Mongolija je nekadašnja satelitska država SSSR-a koja je 1992. postala demokratska država i ima jednu od brojčano najmanjih katoličkih zajednica u svijetu, otprilike 1450 članova od sveukupno tri milijuna stanovnika. Obraćajući se izravno Mongolima, papa je poručio: “Zahvaljujem vašim vlastima na njihovu ljubaznom pozivu, kao i onima koji revno pripremaju moj posjet.”

Dugo putovanje, koje čini i devetosatni let od Rima do mongolske prijestolnice Ulan Batora istodobno će biti i svojevrstan test za zdravlje 86-godišnjeg pape, koji je u lipnju bio podvrgnut operaciji abdomena u općoj anesteziji, a ima i poteškoća s hodanjem. 

U obraćanju vjernicima na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se i na požare u Grčkoj. “Molim za žrtve požara koji su izbili ovih dana u sjeveroistočnim regijama Grčke te izražavam solidarnost s grčkim narodom”, rekao je Franjo (hina; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.