Papa Franjo o konklavama 2005. godine: Glasali su za mene da spriječe izbor Ratzingera

Današnji papa Franjo već je bio osvojio trećinu birača na konklavama 2005. godine. Potvrdio je to sam u intervjuu koji je sada objavljen. No, kako otkriva, namjera zapravo nikada nije bila glasati za njega, već spriječiti izbor Ratzingera.

Papa Franjo demantirao je tvrdnju da je imao šanse postati papa već 2005. „Manevar je bio spomenuti moje ime i blokirati izbor [kardinala Josepha] Ratzingera“, rekao je Franjo u knjizi intervjua dopisnika španjolskih novina ABC iz Vatikana Javiera Martineza-Brocala. „Iskoristili su me za ovo.“ Nakon zastoja, „ljudi koji stoje iza glasovanja“ tada su htjeli predstaviti trećeg, drugačijeg kandidata. I, rekao je Argentinac: „Kasnije su mi rekli da ne žele papu iz inozemstva.“

Franjo je potvrdio da je već u prvim krugovima konklave nakon smrti Ivana Pavla II., u travnju 2005. bio osvojio 40 od ​​115 elektorskih glasova kardinala. Ali namjera nikada nije bila da ga se zapravo izabere. Prema riječima sada 87-godišnjaka, ne bi uspio dobiti potrebne dvije trećine da je bilo još jednog glasanja. Kao nadbiskup Buenos Airesa, on sam, Jorge Mario Bergoglio, podržao je Ratzingerovu kandidaturu te je i nakon trećeg kruga glasovanja odustao od glasa u korist Nijemca.

Bio je potreban „prijelazni papa“

On je jedini mogao biti papa u to vrijeme, rekao je Franjo. Nakon preokreta Ivana Pavla II. (1978.-2005.), koji je kao papa bio izrazito dinamičan, vrlo aktivan, inicijativan, putovao, ukazala se potreba za „papom koji održava zdravu ravnotežu, tranzicijskim papom“, rekao je Bergoglio u intervjuu. „Da su tada izabrali nekoga poput mene, kakav bi to učinak moglo imati? Puno je bilo problema, nisam mogao ništa učiniti.“ Tada nikakva promjena nije bila moguća. On, Bergoglio, napustio je konklavu sretan.

Prije opisa konklave iz 2005. godine, Franjo također objašnjava sugovorniku da, kao što je poznato, kardinali podliježu tzv. papinskoj tajni u slučaju papinskog izbora. To znači da ne smiju otkriti ništa o izbornom procesu pod prijetnjom ekskomunikacije. Međutim, to se ne odnosi na njega kao Papu.

Izrazito konzervativni ABC četvrte su najveće dnevne novine u Španjolskoj. Intervju je vođen u Vatikanu 2022. godine. Uključen je u novoobjavljenu knjigu Martinez-Brocala, koja se sastoji od doslovnih i dorađenih odlomaka (kna; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.