Papa Franjo reže plaće kardinalima i svećenicima kako bi spasio radna mjesta običnih zaposlenika

U današnjem Apostolskom pismu u obliku motuproprija glede plaća osoblja Svete Stolice, Governatorata, Grada Vatikana i povezanih ustanova, Papa Franjo je naredio da se kardinalima smanji plaća za 10 posto te da se smanji plaća ostalim svećenicima u Vatikanu kako bi se spasila radna mjesta svih drugih zaposlenika jer je pandemija koronavirusa pogodila prihode Svete Stolice.

Franjo je često ustrajao na tome da ne želi otpuštati ljude, a u nedavnom govoru zaposlenicima Vatikana obećao je da zbog koronakrize nitko ne smije biti otpušten.

Plaće kardinala smanjene su za 10 posto, plaće šefova i tajnika dikasterija za 8 posto, a plaće svećenika i redovnika za 3 posto. Programirana povećanja plaća obustavit će se do ožujka 2023. godine.

Pretpostavlja se da voditelji dikasterija ili kongregacija u Vatikanu – a na tim “ministarskim” mjestima su, sve do pontifikata Pape Franje, bili isključivo nadbiskupi i kardinali – imaju mjesečnu plaću oko 4000-5000 eura. Mnogi od njih stanuju u velikim stanovima s mnogo manjim najamninama od tržišnih.

Odredbe će se također primjenjivati na više osoblje drugih papinskih bazilika, osim bazilike svetog Petra u Vatikanu.

Sveta Stolica, središnje upravno tijelo Katoličke Crkve, možda će morati upotrijebiti 40 milijuna eura iz pričuve drugu godinu zaredom dok pandemija covida-19 sagorijeva financije, rekao je ranije ovog mjeseca najviši ekonomski dužnosnik Vatikana. Ove godine očekuje se deficit od oko 50 milijuna eura. Vatikanski muzeji, tradicionalni izvor prihoda, zbog pandemije su ostali zatvoreni najmanje 15 mjeseci.

Papa danas imenovao još jednu dotajnicu Dikasterija

Osim navedenog motuproprija o plaćama, Papa je danas – kako izvještava Vatican News – imenovao cijenjenu ekonomisticu i redovnicu s. Alessandru Smerilli (47) za podtajnicu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja za odjel za vjeru i razvoj. Ona je već ranije imenovana savjetnicom Generalnog tajništva rimske Sinode (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.