Papa Franjo zagovara građanska životna partnerstva za homoseksualce

Papa se zalaže za pravno priznavanje homoseksualnih životnih partnerstava. To je rekao u novom dokumentarcu premijerno prikazanom 21. listopada u Rimu. Homoseksualci su djeca Božja i dio obitelji – Crkva bi ih trebala prihvatiti.

Papa Franjo založio se za registrirana životna partnerstva i povezano pravno priznavanje homoseksualnih parova. “Potrebno je izraditi zakon o registriranim građanskim partnerstvima. Na taj su način zakonski zaštićeni. Za to sam se i zalagao”, Papine su riječi u dokumentarnom filmu Francesco, koji je premijerno prikazan u srijedu, 21. listopada 2021. u Rimu.

“Homoseksualci imaju pravo biti dijelom obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti odbačen ili nesretan zbog nečeg takvog”, rekao je Rimski biskup, izvještava katholisch.de. Oni bi također trebali biti prihvaćeni u Crkvi. Franjo je prvi Papa koji govori u korist registriranih životnih partnerstava.

Za životno partnerstvo, protiv “braka za sve”

Autor dokumentarca američki redatelj ruskog podrijetla Evgeny Afinevski rekao je da je Papa svoju podršku LGBT pravima izrazio tijekom intervjua koji je vođen za potrebe dokumentarca. Film će, kako izvještava Vatican News, sutra u Vatikanskim vrtovima dobiti nagradu Kinéo Movie for Humanity Award.

Njegova izravna podrška građanskoj zajednici gej osoba posve je drugačiji stav od njegovih prethodnika. Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio se protivio legalizaciji “istospolnih brakova” 2010. godine, no podržavao je ideju o nekom obliku njihove legalizacije, poput životnog partnerstva, tvrdi Papin biograf Sergio Rubin.

Navedene Papine riječi nalaze se u dijelu filma koji govori o Andreu Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom posvojio troje djece. Rubera pripovjeda kako je svojedobno otišao na jutarnju misu koju je Papa služio u svom vatikanskom Domu sveta Marta i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Francesco ima mnogo sugovornika

Film Francesco posvećen je životu i djelu Pape Franje, a prije svega njegovom socijalnom angažmanu, na primjer za ljude na marginama društva, siromašne i za migrante. Također se govori o ulozi žena, pristupu LGBT osobama i o seksualnom zlostavljanju. Film govori i o ratu u Siriji i Ukrajini, ali i o progonu Rohindža.

Film Francesco nominiran je i za Oscara, a priča je satkana intervjuima sa samim Papom, zatim s umirovljenim rimskim biskupom Benediktom XVI., s papinom obitelji – poput njegovog nećaka Joséa Ignacija Bergoglia, sve do kardinala Luisa Antonija Taglea, prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda, biskupa Charlesa Sciclune, pomoćnika tajnika Kongregacije za nauk vjere i do sestre Norme Pimentel, angažirane u pomaganju migrantima na granici Sjedinjenih Država i Meksika, te dugogodišnjeg prijatelja pape Franje rabina Abrahama Skorke. Redatelj Afineevsky je s filmom Winter on Fire bio nominiran za Oscara i Emmyja 2016. godine, a 2018. je dobio 3 nominacije za Emmyja za Cries from Syria (vatican news; kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.