Poruka pape Franje prigodom dodjele nagrade Zayed za ljudsko bratstvo

Na mrežnim stranicama Svete Stolice objavljena je poruka pape Franje prigodom dodjele nagrade Zayed za ljudsko bratstvo u Abu Dhabiju. U nastavku donosimo cjeloviti prijevod poruke.

gosp. Mohamedu Abdelsalamu, glavnom tajniku nagrade Zayed za ljudsko bratstvo

Povodom Međunarodnog dana ljudskog bratstva 2024. godine, na koji se također obilježava i peta godišnjica potpisivanja Dokumenta o ljudskom bratstvu, upućujem srdačne pozdrave i osjećaje toplog prijateljstva svima prisutnima na ovogodišnjoj dodjeli Nagrade Zayed.

Ohrabrujuće je vidjeti da put dijaloga, druženja i međusobnog poštovanja koji je započeo u Abu Dhabiju prije pet godina nastavlja donositi plodove. Posebno želim obnoviti svoju zahvalnost dr. Ahmadu Al-Tayyibu, velikom imamu Al-Azhara, i njegovoj visosti šeiku Mohamedu bin Zayedu Al Nahyanu, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata za njihovu jaku potporu inicijativama čiji je cilj promicanje vrijednosti bratstva i društvenog zajedništva koje je utemeljeno na istini da su sva ljudska bića ne samo stvorena jednaka, već su i suštinski povezana kao braća i sestre, kao djeca našeg jedinog Oca na nebu.

Na poseban način upućujem čestitke trima zajedničkim dobitnicima ovogodišnje Nagrade: organizacijama Nahdlatul Ulama i Muhammadiyah iz Indonezije, dr. Magdi Yacoub iz Egipta i sestri Nelly Leon iz Čilea. Činjenica da su ovi laureati odabrani između velikog broja drugih kandidata još je jedan znak da vrijednosti koje se slave i promiču na ovaj dan odjekuju u cijeloj našoj ljudskoj obitelji.

Međutim, u isto vrijeme ne možemo ne prepoznati učinke odsutnosti bratske solidarnosti koje diljem svijeta i previše intenzivno osjećaju muškarci i žene i naša priroda. Negativan utjecaj uništavanja okoliša i društvene degradacije nastavlja uzrokovati golemu patnju ogromnog broja naše braće i sestara diljem svijeta. Dakle, potrebno je pravodobno skrenuti pozornost na načela koja mogu voditi čovječanstvo kroz mračne sjene nepravde, mržnje i rata u svjetlinu svjetske zajednice obilježene onim vrijednostima koje vidimo manifestirane u različitim naporima ovogodišnjih dobitnika. To uključuje tolerantnu ljubav prema drugačijima, istinsku brigu za siromašne i bolesne, osobito djecu, te želju pomoći rehabilitaciji zatvorenika i njihovoj ponovnoj integraciji u društvo. Svi zajednički primatelji na svoj osebujan način bacaju važno svjetlo na put veće društvene solidarnosti i bratske ljubavi.

Ipak, ni jedan pojedinačni ili ljudski napor sam po sebi ne može unaprijediti napredak na ovom putu. Doista, sama Nagrada Zayed stoji kao podsjetnik da „bez otvorenosti prema Ocu svih, neće biti čvrstih i postojanih razloga za pozivanje na bratstvo… Jer ‘razum je, sam po sebi, sposoban shvatiti jednakost među ljudima i može dati stabilnosti njihovom građanskom suživotu, ali ne može uspostaviti bratstvo’“ (Fratelli Tutti, 272). Stoga je moja molitva da svi koji sudjeluju u Međunarodnom danu budu ohrabreni, ne samo primjerom dobrih djela nagrađenih, nego i vjerskim uvidima i uvjerenjima koja su u njima nadahnula takvu velikodušnost srca.

Na kraju, obraćajući se onima koji su povezani s Nagradom Zayed, upućujem svoje pozdrave i molitvene dobre želje i svoj našoj braći i sestrama, a posebno onima koji na bilo koji način pate. Neka upoznaju blizinu i zabrinutost vjernika diljem svijeta. S tim osjećajima i s velikom ljubavlju, srdačno zazivam obilje božanskih blagoslova na sve. Iz Vatikana, 4. veljače 2024. Franjo (vatican.va; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.