Papa imenovao njemačko-turskog teologa dr. Güzelmansura savjetnikom za odnose s muslimanima

Papa Franjo ponovno je pokazao koliko mu je stalo do kvalitetnog dijaloga između kršćana i muslimana. U sjeni objave postsinodalne apostolske pobudnice Querida Amazonia i različitim reakcijama na istu, gotovo je promakla vijest da je Papa Franjo imenovao dr. Timo Güzelmansura, voditelja CIBEDO-a (njem. Christlich Islamische Begegnungs und Dokumentationsstelle), institucije za kršćansko-islamski dijalog pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji (DBK), savjetnikom za odnose s muslimanima pri Papinskom vijeću za međureligijski dijalog.

U tom Vijeću se inače nalaze istaknuti međunarodni stručnjaci i savjetnici koji promatraju situaciju dijaloga u raznim zemljama i regijama diljem svijeta. Dr. Güzelmansur s ovim imenovanjem kreće stopama njemačkog isusovca i istaknutog poznavatelja islama, p. Christian Trolla, koji je od 1990. do 2004 također bio član komisije, a danas djeluje kao savjetnik za CIBEDO. 

Predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, čestitao je dr. Güzelmansuru, a čestitkama se pridružio i biskup Limburga Georg Bätzing, koji je uz to i predsjednik Komisije za međureligijski dijalog pri DBK: „Ovo imenovanje me jako raduje: s dr. Güzelmansurom Papinsko vijeće za međureligijski dijalog dobiva jednog istaknutog stručnjaka. Za ovaj novi zadatak želim mu sve najbolje uz Božji blagoslov“, napisao je.

CIBEDO je institut DBK za međureligijski dijalog kršćanstva i islama koji se odvija „razborito i s ljubavlju“, kako to zahtjeva Deklaracija Nostra aetate Drugog vatikanskog koncila iz 1965. godine. Inače, ovaj Institut izdaje četvrtgodišnji časopis CIBEDO-Beiträge kao i razne tematske knjige (CIBEDO-Schriftenreihe) koje dotiču tematiku islama i dijaloga. U uredima, koji se nalaze na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen, je i opsežna biblioteka koja dokumentira razvoj islama i dijaloga u Njemačkoj. Jedan od radnika je i naš Mario Trifunović, student teologije na isusovačkom filozofsko-teološkom fakultetu u Frankfurtu.

Dr. Timo Güzelmansur rođen je u Turskoj. Od 2000. je studirao filozofiju i katoličku teologiju u Augsburgu. Tijekom studija godinu dana je bio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a studije je završio 2005. u Augsburgu. Do ljeta 2006. vratio se u Tursku, gdje je radio kao osobni referent i tajnik biskupa Anatolije. Od 2006. do 2011. doktorirao je na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu. Od listopada 2006. radi kao referent za islam, a 2012. DBK ga imenuje upraviteljem CIBEDO-a (fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.