Papa: Ovo je ispravno tumačenje AL i ‘ne postoje druge interpretacije’

U ponedjeljak, 5. rujna 2016., papa Franjo poslao je monsinjoru Sergiu Alfredu Fenoyu, delegatu Pastoralne crkvene pokrajine Buenos Airesa u Argentini, pismo u kojemu daje svoje odobrenje njihovim Temeljnim kriterijima za primjenjivanje VIII. poglavlja Amoris laetitia. Sveta Stolica je potom izvjestila da su ovo Papino pismo i Kriteriji argentinskih biskupa objavljeni u službenom glasilu Svete Stolice Acta Apostolicae Sedis (11/2016), odnosno da su klasificirani kao “autentično naučavanje”.

Biskupi crkvene pokrajine Buenos Airesa prvi su od biskupa donijeli Temeljne kriterije za primjenjivanje VIII. poglavlja Amoris laetitia. Papa im je, na njihov upit o prosudbi odgovarajućih smjernica, napisao pismo zahvale u kojem stoji i rečenica: “Tekst je jako dobar, i jasno pokazuje značenje VIII. poglavlja Amoris laetitia. Ne postoje druge interpretacije. I suguran sam da će učiniti mnogo dobra”. Ovdje, stoga, objavljujemo cjelovit prijevod tog Papinog pisma.

Pismo pape Franje kojim potvrđuje ispravno tumačenje Amoris laetitia

Dragi brate, primio sam pismo Pastoralne pokrajine Buenos Airesa nazvanog Temeljni kriteriji za primjenu VIII. poglavlja Amoris laetitia. Puno vam hvala što ste mi to poslali i istovremeno vam čestitam na radu kojega ste učinili: to je jedan istinski primjer pratnje svećenikâ… i svi znamo koliko je potrebna ova blizina sa svojim klerom i klera s biskupom. Bližnji, “najbližnji”, biskupu je svećenik, i zapovijed ljubiti bližnjega kao sebe samoga za nas biskupe započinje s našim svećenicima.

Tekst je jako dobar, i jasno pokazuje značenje VIII. poglavlja Amoris laetitia. Ne postoje druge interpretacije. I suguran sam da će učiniti mnogo dobra. 

Neka Vam Gospodin uzvrati za ovaj rad pastoralne ljubavi. Upravo je pastoralna ljubav ta koja nas pokreće kako bismo izašli i potražili sve one koji su udaljeni i onda s njima, jedanput pronađenima, započeli put prihvaćanja, pratnje, razlučivanja i integracije u crkvenu zajednicu. Znamo da je to naporno; u pitanju je pastoral “jedan na jedan” koji se ne zadovoljava programskim, organiziranim i zakonskim posredovanjem, iako je i to potrebno. 

Jednostavno rečeno: prihvatiti, pratiti, razlučivati, integrirati. Od ova četiri pastoralna naputka najmanje prakticirano i njegovano je razlučivanje, stoga smatram hitnim upravo formaciju u osobnom i zajedničkom razlučivanju u našim sjemeništima i među našim svećenicima. Na koncu, želio bih spomenuti da je je Amoris laetitia bila rezultat rada i molitve cijele Crkve uz posredovanje dviju Sinodâ biskupâ i pape. Stoga vam savjetujem sveobuhvatnu poticajnu katehezu koja će zacijelo pomoći rast, jačanje i svetost obitelji. Još jedanput vam zahvaljujem za učinjeni rad i hrabrim vas da idete naprijed sa studijem i katehezom pobudnice Amoris laetitia kroz različite biskupijske zajednice. Molim vas, ne zaboravite moliti i pozivati druge da mole za mene. Neka vas blagoslovi Isus i neka vas čuva Presveta Djevica. 

Bratski, Franjo

(vatican.va; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.