Papa primio malenu Fiammettu, djevojčicu ‘koja je prenula svijet’

Na marginama jutrošnje audijencije Franjo je upoznao Fiammettu Melis koja je s ocem i majkom došla iz Trentina ispričati mu svoju priču: Ograničenja pandemije koja je prisiljava da nastavu prati na daljinu, pretvorila je u kreativnu i sretnu priliku da nastavi pomagati svom ocu koji je pastir, da raste u poznavanju prirode i u sve to uključiti svoje školske drugove. Njezina priča nalazi se u knjizi poklonjenoj papi Franji.

Fiammetta je uzbuđena i ne može govoriti, a onda njezin tata Massimiliano Melis, porijeklom sa Sardinije, ali zaljubljen u Dolomite, uzima riječ da ispriča priču o dugo sanjanom susretu, onom s Papom. Fiammetta je poduzela korak i početkom listopada napisala je pismo Franji. Prepričava mu kako je sretna što se može znojiti na otvorenom i na hladnom. Ne samo da mu povjerava želju da ga upozna, nego i predlaže da ohrabri svu djecu da se ne boje, da se nikada ne obeshrabre. Nakon tjedan dana stiže telefonski poziv: “Jeo sam u malgi, u drvenoj pašnjačkoj kolibi – prisjeća se gospodin Melis – kad zazvoni telefon. Javim se i osoba mi kaže: ne bojte se, zovem Vas iz Vatikana, ovo nije šala. Primili smo pismo i, ako vam se sviđa, papa Franjo vas poziva”.

Massimiliano Melis, Fiammettin tata za Vatican News

Desetogodišnjakinja, upisana u osnovnu školu Mezzolombardo u Trentinu, postala je poznata po fotografiji koju je snimio njezin otac a prikazuje Fiammettu dok prati nastavu na daljinu, savršeno integriranu i sretnu u planinama među kozama koje pasu oko nje. Riječ je o pašnjaku u Val di Sole, mjestu gdje Massimiliano vodi koze na ispašu. “Imamo životinje, a priroda ju je oduvijek oduševljavala”, govori nam telefonom odmah nakon audijencije. “Riječi pape Franje o stvaranju, njegove homilije, Fiammetta ih je uvijek slušala s velikom pozornošću”. Zanimljivo je bilo Papino pitanje: “Što si učinila Fiammetta, da si prenila svijet svojim načinom postojanja? Ti si kao vaše koze… ideš slobodno u planine. Ti si jako sretno dijete!” Papa Franjo je također obećao da će doći ovamo, potražiti je u planinama Trentina”.

Djetetov otac ne govori glasno, još uvijek teško vjeruje, kao i njegova kćer, ali onda tankim glasom ispriča gotovo sve u jednom dahu: “Papa je rekao Fiammetti: Jučer sam sreo Bidena, predsjednika Sjedinjenih Država, danas indijskog premijera, a sada je red na tebi koja si princeza obitelji… a onda ju je zagrlio. Volio bih da svi dožive ovo iskustvo, osjećao sam se kao da sam sa svojom obitelji!”.

Fiammettin život je ovakav: životinje, milovanja, ispaša, pa učenje, pisanje, računalo i domaća zadaća. Poznaje školske tajne kao i različita mjesta u planinama gdje može pronaći svoje životinje. Tajna između Pape i djevojčice je knjiga koju je Fiammetta napisala i poklonila Franji u kojoj priča svoju priču. Danas donesena knjiga na poklon nosi potpise svih Fiammettinih pratitelja koji čekaju njezin povratak kako bi saznali kako je prošlo. Njezina priča, koja se svidjela Papi, donijela joj je i dar – dres momčadi Cagliarija čiji je navijač upravo zato što je postala “simbol otpora i upornosti: primjer onima koji su u teškom razdoblju pandemije, da se znaju prilagoditi okolnostima i gledati pozitivno u budućnost”.

Fiammetta Melis, kao i mnoga djeca njezine dobi, ne može pohađati nastavu licem u lice i stoga mora koristiti učenje na daljinu. No njezin slučaj je malo drugačiji: njezin otac, rođen na Sardiniji i bivši građevinski radnik, uzgaja 350 autohtonih, ali i sardinskih koza, a njezina majka je zdravstveni radnik i ne može povesti svoju malenu kćer sa sobom. Jedino rješenje je stoga da Fiammetta prati lekcije kod tate usred pašnjaka: “Ujutro – kaže djevojčica – stavimo računalo na ravan stol, a ja sam na stolici pored. Uključimo računalo da mogu odmah ući na video lekcije, pripremam bilježnice te stavljam kamenčiće na njih, inače će mi vjetar okretati stranice. Prelijepo je, daje mi inspiraciju za pisanje i čini me sretnijom i još više zainteresiranom”.

Kad je zima, otac Massimiliano drži životinje na dvije farme u blizini srednjovjekovne tvrđave Samoclevo, a ljeti ima dvije planinske kolibe između Dimara i Terzolasa, u dolini Sole. Zahvaljujući kozjem mlijeku može proizvoditi sireve i ricottu s posebnim aromama.

Za svoju kćer kaže da je “jako dobra u školi, a planinsko okruženje je uči važnosti prilagodbe. Logističke probleme rješavamo zahvaljujući hotspotu za mobitelu. Srećom, veza je dobra u Val di Soleu”. Fiammetta “uspijeva učiti s učiteljima preko računalnog monitora i, kada je potrebno, pomaže mi sa životinjama. U osnovi su to dva vrlo različita alata za učenje, ali oba vrlo korisna za rast djeteta”, kaže njezin otac (vatican news; fratellanza.net).

VIDEO

Ovako govori Jahve: Ja sam te doveo s pašnjaka, od ovaca i koza… (usp. 2. Sam 7,8)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.