Papa razgovarao s autohtonim ženama iz Amazonije o pitanju službi

Papa Franjo prošlog je tjedna pozvao tri domorodačke žene iz Amazonije u audijenciju. Njihov zahtjev: Da Crkva prizna đakonsku službu koju žene već vrše u Amazoniji. Franjo je potvrdio da nema alternative sinodskom napretku Crkve, rekle su žene na tiskovnoj konferenciji u Rimu, izvijestio je 7. lipnja Vatican News.

Imale su dugo putovanje: Patricia Gualinga, Yesica Patiachi i sestra Laura Vicuña. Dolaze iz Ekvadora, Perua i Brazila, a sve tri su dopredsjednice Amazonske konferencije Crkava (CEAMA), koja je nastala nakon vatikanske Sinode o Amazoniji 2019. i prvo je crkveno tijelo za određeni teritorij, za razliku od uobičajenih biskupskih konferencija, koje uključuje redovnike i laike.

Tri autohtone žene, koje su također vodeće osobe svojih naroda, napisale su pismo Papi početkom ožujka tražeći od njega da razgovara s njima o pitanju službi i služenja žena u Amazoniji, rekle su na sastanku u utorak navečer u Palazzo San Calisto, u sjedištu Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj. Franjo je odgovorio samo nekoliko dana kasnije i pozvao tri žene na sastanak u Rim.

„Prvo smo mu rekle da 90 posto evangelizacijskog rada u Amazoniji u našim zajednicama vršimo mi žene“, rekla je sestra Laura Vicuña. „Rekle smo mu da već danas vršimo đakonsku službu u Crkvi. Zato želimo da Crkva prizna ovu službu. Rekle smo mu da ne mislimo na svećeništvo (žena), nego govorimo o priznavanju đakonske službe koju mi ​​žene u Crkvi Amazonije već obavljamo.“

Biskupi u Amazoniji „prihvaćaju i potiču“ žensku đakonsku službu, rekla je brazilska redovnica. No, također je izvijestila o napetostima. Papa Franjo, kojeg su tri domorodačke žene u svom pismu oslovile s „abuelo“ („djed“), dao je lijep odgovor koji je također signalizirao njegovo razumijevanje, rekla je sestra Laura Vicuña.

„Sada smo mi žene u većini. Time ne želimo odbaciti muškarce, nego želimo učiniti ono što Crkva predlaže: ići sinodalnim putovima. Hodimo zajedno s našim razlikama. Bilo nam je jako drago kad nam je Papa rekao da nema povratka s promjenama koje se događaju u Crkvi. Ali mora se ići dalje u teritorijima. I mora se proći kroz proces obraćenja: pastoralnog, crkvenog, sinodalnog, ekološkog, kulturnog i društvenog obraćenja.“

Sinoda o Amazoniji 2019.

Sestra Laura Vicuña i Patricia Gualinga sudjelovale su na Sinodi o Amazoniji 2019. Tu se često postavljala tema službe za žene, a sudjelovali su biskupi, redovnici i laici iz regije koji su predlagali ženski đakonat. Završni dokument sadržavao je samo preporuku da se dodatno intenzivira rasprava o primanju žena u đakonat. Papa Franjo nije se osvrnuo na to pitanje u svojoj postsinodalnoj pobudnici Querida Amazonia, nego je uputio na važnost tog završnog dokumenta.

Susret u utorak navečer organiziralo je Papinsko povjerenstvo za Latinsku Ameriku, koje s argentinskom teologinjom Emilce Cuda i meksičkim sociologom Rodrigom Guerrom Lópezom ima dvojno vodstvo što je novost za Vatikan (vatican news; kta; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.