Papa se prisjeća ‘neustrašivog svjedočenja’ biskupa Luigija Bettazzija

Papa Franjo izrazio je duhovnu blizinu obitelji i svima onima koji žale zbog smrti talijanskog biskupa Luigija Bettazzija koji je preminuo u subotu, 16. srpnja, samo nekoliko mjeseci prije svog 100. rođendana, piše Vatican News. 

U brzojavu sućuti koji je u Papino ime potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a upućenom biskupu Edoardu Aldu Cerratu iz Ivree, Sveti Otac se prisjetio prelata za kojeg je istaknuo da je bio vrlo voljen i cijenjen tijekom njegova dugog i plodonosnog služenja.

Osobito ga se – napisano je – papa Franjo sjeća kao velikog ljubitelja evanđelja koji se istaknuo svojom blizinom siromasima, postavši proročki znak pravde i mira u određenim vremenima u povijesti Crkve, kao i čovjeka dijaloga i referentne točke brojnim predstavnicima talijanskog javnog i političkog života.

Biskup Bettazzi iz Ivree, u talijanskoj sjevernoj regiji Pijemont, bio je dugogodišnji podupiratelj Pax Christi Internationala i služio je kao predsjednik mirovnog pokreta od 1978. do 1985. Njegov fokus na aktivno nenasilje, razoružanje i ljudska prava potaknut biblijskom duhovnošću bio je vidljiv u mnogim knjigama koje je napisao te u njegovom zavjetu da će se odreći bogatstva i privilegija te prihvatiti životni stil evanđeoskog siromaštva.

Papina poruka nastavlja se riječima zahvalnosti Gospodinu za tog „neustrašivog svjedoka Koncila” te zazivom na vječnu nagradu obećanu vjernim slugama.

Naposljetku, Papa upućuje svoj apostolski blagoslov biskupijskoj zajednici biskupa Bettazzija te onoj u Bologni, koja ga je smatrala cijenjenim prezbiterom, a potom i pomoćnim biskupom.

Luigi Bettazzi je bio jedan od potpisnika Pakta iz katakombi za siromašnu Crkvu koja služi koji su četrdeset dvojica biskupa i kardinala – među njima i hrvatski (nad)biskup Josip Pavlišić – potpisali 16. studenog 1965., nekoliko dana prije završetka Drugog vatikanskog koncila, obvezavši se živjeti u siromaštvu i služenju te u središte svoje službe staviti upravo siromašne. Potpisivanju je prethodila euharistija na kojoj su koncilski oci molili za vjernost Isusovu Duhu.

Između ostaloga, Bettazzi je 1992. godine s oko 500 pacifista predvođenih biskupom Toninom Bellom sudjelovao u Maršu mira u Sarajevo (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.