Papa: Želio bih ići na Kosovo, prvo ću posjetiti male zemlje u Europi, a zatim velike

Papa Franjo je dao intervjuu za španjolski list Vida Nueva, za 65. obljetnicu izlaska časopisa. O budućim putovanjima ponovio je mogućnost posjeta Argentini sljedeće godine. Dok o misiji kardinala Zuppija, otkriva da će se kardinalova „mirovna ofenziva“ nastaviti i u Kini, a zatim objašnjava da želi „imenovati svog predstavnika kao most između ruskih i ukrajinskih vlasti“ te da je međureligijska mirovna konferencija u Abu Dhabiju zakazana za jesen, izvještava 4. kolovoza Vatican News.

Kosovo kao moguća destinacija za buduće putovanje, misija kardinala Zuppija koja se nastavlja u Kini i inicijative za “mirovnu ofenzivu, reforme Crkve i u Crkvi, „nezrela“ vremena za Treći vatikanski koncil, prihvaćanje prema svima i pretjerana rigidnost u nekim crkvenim sektorima: „zla laktoza“. Ovo su neke od tema u središtu razgovora pape Franje za španjolski časopis Vida Nueva, održanog u Domu Santa Marta prije odlaska na Svjetski dan mladih u Lisabonu, objavljenog usred Svjetskog dana mladih u posebnom izdanju časopisa, povodom njegove 65 obljetnice izlaska. 

Buduća putovanja

Između šala, razmišljanja i ispovijesti, Papa odgovara na pitanja onih koji pripremaju tiskano i digitalno izdanje časopisa Vida Nueva, komunikacijskog projekta raširenog u Latinskoj Americi i Španjolskoj. A upravo o mogućnosti odlaska u Španjolsku kaže: „Neću ići ni u jednu veliku zemlju u Europi dok ne završim s malima“. Zapravo, Franjo ponavlja ono što je već rekao 2014. prilikom svog prvog europskog putovanja u Albaniju. Kosovo bi sada moglo biti dodano na popis „malih“ zemalja koje treba posjetiti. To je hipoteza nastala nakon audijencije u lipnju prošle godine u Vatikanu s premijerom Albinom Kurtijem koji je pozvao Papu u tu zemlju. „Radimo na Kosovu, ali ono nije definirano“, otkriva Franjo. Dok na neizostavno pitanje o odlasku u Argentinu odgovara: „Mogu potvrditi da je planirano, vidjet ćemo hoće li se to moći ostvariti, kad prođe izborna godina“.

„Mirovna ofenziva“ kardinala Zuppija

S pogledom na svijet, Papa zatim odgovara na neka pitanja o ratu u Ukrajini i objašnjava da bi, nakon posjeta Kijevu, Moskvi i Washingtonu, kardinal Matteo Maria Zuppi mogao otići u Peking kako bi dovršio misiju koju je u intervjuu nazvao „mirovna ofenziva“: „Zuppi se trudi kao voditelj dijaloga“, potvrđuje Papa. Nakon SAD-a, potom će poći u Kinu, „jer obje zemlje također drže ključ za smanjenje napetosti sukoba“. Kardinal je „već otišao u Kijev, gdje se održava ideja pobjede bez opredjeljivanja za posredovanje. Bio je i u Moskvi, gdje je naišao na stav koji bismo mogli definirati kao diplomatski od strane Rusije“. Za Papu, „najznačajniji napredak“ odnosi se na povratak ukrajinske djece u njihovu zemlju: „Činimo sve što je u našoj moći da osiguramo da svaki član obitelji koji traži povratak svoje djece to može učiniti“.

Časopis Vida Nueva obilježava 65. obljetnicu u susretu s papom Franjom

Susret s vjerskim liderima u Abu Dhabiju

Franjo također pojašnjava da želi „imenovati stalnog predstavnika koji će djelovati kao most između ruskih i ukrajinskih vlasti. Za mene je, posred ratne boli, to veliki korak“. I podsjeća da se u studenom, prije klimatskog okupljanja Ujedinjenih nacija (UN) u Dubaiju, organizira mirovni sastanak s vjerskim liderima u Abu Dhabiju: „Kardinal Parolin koordinira ovu inicijativu koja se želi održati izvan Vatikana, na neutralnom mjestu, na teritoriju koji poziva sve na susret“.

„Nisu sazrela“ vremena za Treći vatikanski koncil

Prebacujući fokus na Crkvu, argentinski Papa potvrđuje da „nije sazrelo vrijeme za Treći vatikanski koncil“. A u svakom slučaju „nije ni potrebno“, s obzirom da „Drugi vatikanski koncil još nije proveden“. Što se tiče reformi, Franjo priznaje: „Još se nisam usudio stati na kraj dvorskoj kulturi u Kuriji“. I da se, u svakom slučaju, „Crkva ne može reformirati bez Evanđelja“.

Rigidnost šteti Crkvi

Naposljetku, govoreći o mladima, Papa ističe da je za njih štetna „ideološka pastoralna skrb lijevo ili desno“. Štetna je i pretjerana rigidnost u Crkvi: „Bojim se intelektualnih skupina mladih, onih koji pozivaju mlade na razmišljanje, a zatim ih zasipaju čudnim idejama“. Također u sjemeništima, bogoslovijama, dodaje, „trebamo normalne sjemeništarce, bogoslove, sa svojim problemima, koji igraju nogomet, koji ne idu po kvartovima dogmatizirati“.

Susret sa skupinom transseksualaca

Jorge Mario Bergoglio stoga nas poziva da „razotkrijemo proroke konfuzije. Svi ovi prijedlozi ‘zle laktoze’ moraju biti degradirani jasnim argumentima.“ Govoreći o „ustajaloj priručničkoj teologiji“, on umjesto toga upozorava da se „ideologija lako uvuče i neki pokreti poprimaju restauracijsko ozračje, s puno prividnog misticizma, ali i s mnogo korupcije“. Naposljetku, u intervjuu se prisjeća susreta u Vatikanu sa skupinom transseksualaca: „Otišle su uplakane, govoreći da sam im pružio ruku, poljubac… Kao da sam za njih učinio nešto iznimno. Ali to su Božje kćeri!“ (vatican news; vida nueva; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom ovdje ili našu Fb stranicu klikom ovdje.