Papina gesta ljubavi za izmučene kršćane Iraka

Rimski biskup nije mogao razočarati ove svoje iskušane kćeri i sinove te je riskirao kako bi bio ovdje, čineći tako najvažnije putovanje svog pontifikata.

Andrea Tornielli

Ako je posjet Uru Kaldejskom imao simboličku vrijednost za cijeli Bliski Istok i cijeli svijet, današnji dolazak u Mosul i Qaraqosh posljednjeg dana ovog povijesnog putovanja u Irak, najvažnijeg u pontifikatu, imaju vrijednost svjedočenja.

U području zemlje s najviše kršćana, suočene s bijesom fanatizma, tisuće obitelji morale su napustiti svoje domove i sve što su imale. Veliku crkvu Bezgrješnog začeća koja je danas primila Papu Franju ISIS je pretvorio u bazu za obuku.

Tu je i napola uništeni kip svetog Josipa koji je dočekao Petrova nasljednika koji je došao utvrditi ove zajednice u vjeri, ali i utvrditi ih svojim svjedočenjem do prolijevanja krvi.

“Čak i usred pustošenja terorizma i rata, očima vjere možemo vidjeti trijumf života nad smrću”, rekao je Franjo, pozivajući ljude da “ne obnavljaju samo zgrade, već i prije svega relacije koje ujedinjuju zajednice i obitelji, mlade i stare”.

Rat, terorizam i mržnja ostavili su duboke rane u srcima, a ne samo ruševine, počupane kapitele i Gospe odsječenih glava. Papa je podsjetio da je oproštenje “neophodno kako bismo ostali u ljubavi, ostali kršćani”.

Zagrljaj kršćana koji su zajedno s ostalim sugrađanima pretrpjeli progon, zajedno s radosnim stadionom Erbila, grada u kojem su mnogi od njih pobjegli od ISIS-a, pečat su posjeta od kojega su svi odgovarali Papu da ga ne čini.

Ali biskup Rimske crkve, rođene iz krvi mučenika, nije mogao razočarati ove svoje kćeri i sinove. I riskirao je da im donese svoju gestu nježnosti (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.