Parolin o ‘Fiducia Supplicans’: U Crkvi je uvijek bilo promjena, otvorena je znakovima vremena

Kardinal Parolin je na konferenciji za medije 12. siječnja upitan među ostalim i o dokumentu „Fiducia Supplicans“ o mogućnosti blagoslova „iregularnih“ parova, pa tako i homoseksualnih, u Katoličkoj crkvi, izvijestio je Vatican News.

Deklaracija je objavljena pred Božić i izazvala je oduševljenje i različite reakcije diljem svijeta. Ali to nije loša stvar, kaže Parolin: „U Crkvi je uvijek bilo promjena: današnja Crkva više nije ono što je bila prije 2000 godina. Crkva je otvorena znakovima vremena, pazi na potrebe koje postoje, ali također mora biti vjerna Evanđelju, tradiciji i svojoj baštini. Stoga, ako ovi fermenti služe za hod za Evanđeljem kako bi dali odgovore, dobrodošli su“, objasnio je Parolin.

U vezi s pismom kardinala od Kinshase, Fridolina Ambonga, u kojem afrički biskupi ponavljaju puno zajedništvo s Papom, ali kažu da nisu raspoloživi za blagoslov homoseksualnih parova, državni tajnik navodi: „Ovaj dokument (Fiducia Supplicans ur.) izazvao je vrlo oštre reakcije pojedinih episkopata. To znači da je dotaknuta vrlo delikatna, vrlo osjetljiva točka koja će zahtijevati veliku dubinsku analizu.“

Dokument je izazvao veliko uzbuđenje u Crkvi: „Je li to dobro ili loše?“. „To je uvijek dobra stvar“, odgovara on, „važno je da uvijek nastavljamo prema onome što se zove ‘napredak u kontinuitetu’“, zaključio je kardinal Parolin (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.