Pastoralna teologinja Klara-Antonia Csiszar: Žensko pitanje bit će tema na Sinodi

Pitanje žena u Katoličkoj crkvi bit će tema svjetske Sinodske skupštine u Rimu idućeg listopada, a očekuju se i rasprave o obvezi celibata za svećenike. Kazala je to u četvrtak 10. kolovoza u emisiji Ö1 Religion aktuell pastoralna teologinja iz Linza Klara-Antonia Csiszar, koja će biti prisutna na Sinodi kao teološka savjetnica, izvještava Vatican News

Istaknula je da se o ređenju žena za đakonat raspravlja i u drugim dijelovima sveopće Crkve, ne samo u zapadnoj Europi. Nacionalne sinteze, u kojima su mjesne Crkve na zahtjev pape Franje zacrtale put Crkve u budućnost, pokazuju, kaže teologinja, da će crkvena Sinodska skupština vjerojatno razmotriti i pitanje je li važeći kanonski propis o celibatu još uvijek održiv.

Teologinja je već sudjelovala na europskoj kontinentalnoj Sinodskoj skupštini o sinodalnom procesu u veljači u Pragu. Ona ovaj reformski proces vidi kao izazov učenja u odnosu na različitost: Nije potrebno isključivati one koji „ne misle onako kako bismo mi željeli“. Prema mišljenju teologinje Csiszar, suočavanje s drugačijim izvan tradicionalnih načina vjerovanja uzbudljiv je zadatak za Crkve i religijske zajednice.

Prije mjesec dana Vatikan je objavio popis članova i ostalih sudionika Sinodske skupštine koja je sazvana za razvijanje više sinodske Crkvu, a koja će se održati u Rimu od 4. do 29. listopada. Sinoda ima ukupno 375 članova, među kojima je oko 275 biskupa, nešto više od 50 svećenika i redovnica te oko 45 žena i muškaraca laika.

Također će biti osam „gostiju/promatrača“ i oko 75 muškaraca i žena koji će sudjelovati na skupštini kao takozvani „stručnjaci“ u smislu teoloških savjetnika ili kao zaposlenici Glavnog tajništva Sinode bez prava glasa, uključujući pastoralnu teologinju Klaru-Antoniu Csiszar, koja predaje kao profesorica pastoralne teologije na Katholische Privat-Universität Linz (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.