Petar Damiani

Napokon bi se trebao pojaviti neki jaki čovjek i stvarno nešto poduzeti! Ili? Peter Damiani (1006.-1072.) bio je pravi maher – ali neki ga neće smatrati posebno ugodnom osobom.

Nakon teške mladosti postao je učitelj i svećenik u rodnoj Raveni. Godine 1035. ušao je u benediktinski samostan Fonte Avellana, gdje je osam godina kasnije postao prior te uveo praksu bičevanja. Zabrinut za stanje u Crkvi, Petar je napisao spise o brojnim zlostavljanjima i zloporabama među klerom. Njegov „Liber Gomorrhianus“ bio je toliko eksplicitan da je za papa Leona IX. bila zabranjena njegova distribucija.

Godine 1057. papa Stjepan IX. imenuje revnog benediktinca za biskupa Ostije. Tamo se Petar borio protiv kupovine svećeničkih položaja i zagovarao strogu provedbu celibata.

Petar je imao osobito blisku relaciju s papom Grgurom VII. i branio je njegove ideje o iznimno moćnom papinstvu. Benediktinac je bio izvrstan stručnjak za kanonsko pravo i jedan od najutjecajnijih ljudi u Crkvi 11. stoljeća. Papa Leon XII. ga je 1828. imenovao crkvenim naučiteljem. Spomendan mu je 21. veljače (katholisch.de; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.