Petar Kanizije

Kad se Petar Kanizije (Nijmegen, 1521.–Fribourg, 1597.) 8. svibnja 1543. pridružio isusovcima, postao je tek osmi član mlade Družbe Isusove. Bilo je to vrijeme obilato događajima: Katolička je crkva još uvijek tražila odgovor na sve širu reformaciju.

Svojim nasljedstvom sin gradonačelnika Nijmegena omogućio je isusovcima da osnuju svoju prvu nastambu u Kölnu i čak je sudjelovao na Tridentskom koncilu. Od tada je putovao po srednjoj i južnoj Europi propovijedajući i poučavajući. Također nije ignorirao kritiku Katoličke crkve: osudio je pritužbe i pokušao donijeti unutarnju reformu.

Godine 1555. Petar je kao odgovor na poučni tekst Martina Luthera napisao prvi katolički Katekizam. Samo tijekom njegova života Petrov je katekizam pretiskan 200 puta. Ponude za biskupstvo odbio je ukupno tri puta – svoj je poziv vidio u Družbi Isusovoj.

Petar je umro u dubokoj starosti 21. prosinca 1597. u Fribourgu u Švicarskoj. Papa Pio XI. proglasio ga je 1925. svetim i imenovao crkvenim naučiteljem. U isusovačkom redu sačuvan je njegov izvorni spomendan 27. travnja (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.