Peter Kohlgraf: Volonteri su svijetli primjer utjelovljenja kršćanskih vrednota u suvremenom svijetu

Povodom Svjetskog dana volontera biskup Peter Kohlgraf odao je počast volonterskom radu u Katoličkoj Crkvi. Prema procjenama, tijekom protekle godine u dobrovoljni rad u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj bilo je uključeno 600 tisuća ljudi, rekao je u ponedjeljak 4. prosinca u Bonnu biskup Kohlgraf kao predsjednik Povjerenstva za pastoral Njemačke biskupske konferencije (DBK), izvijestila je KNA.

Bez angažmana volontera u Caritasu, pastoralu i kulturnom sektoru, u vojnom pastoralu, queer-senzitivnom pastoralu i u mnogim drugim područjima, crkveni život u Njemačkoj bio bi nezamisliv, rekao je Kohlgraf. Volonteri su svijetli primjer utjelovljenja kršćanskih vrednota u suvremenom svijetu.

Svjetski dan volontera obilježava se u utorak 5. prosinca. U Njemačkoj milijuni ljudi rade na dobrovoljnoj osnovi, primjerice u pučkim kuhinjama i hospicijima ili u pružanju potpore migrantima i izbjeglicama. Savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier opisao je volontiranje kao kamen temeljac suživota i demokracije. „Ne trebamo samo apstraktnu želju za sudjelovanjem – trebamo i one koji sudjeluju“, kazao je.

Prema Njemačkoj biskupskoj konferenciji, najnovije istraživanje Evangeličke Crkve u Njemačkoj, u koje je DBK bila uključen kao junior partner, pokazalo je kakvu ulogu volonterski rad ima u dvjema Crkvama: 49 posto ispitanika katolika i 46 posto ispitanika evangelika i tek 33 posto ispitanika koji nisu religiozni, reklo je da su u proteklih dvanaest mjeseci radili kao volonteri (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.