Pierre Fourier

Pierre Fourier (1565.-1640.) bio je ozbiljan u vezi sa svojim motom: „Svima na korist, nikome na ne štetu.“ Rođeni u Lorraineu prvotno je stekao klasično obrazovanje iz starih jezika, književnosti i retorike na tada novoosnovanom isusovačkom sveučilištu Pont-à-Mousson.

Dvadesetogodišnji Pierre tada je stupio u kanoničku opatiju kao svećenik novak. U Trieru je 1589. zaređen za svećenika i nastavlja teološki studij.

Osam godina kasnije, obrazovani i motivirani svećenik prihvatio je novo župničko mjesto – i završio u potpuno zapuštenoj župi Mattaincourt. Seljaci su bili razočarani Katoličkom crkvom, mnoge nije zanimala vjera, a neki su se već pridružili reformaciji. Pierre, koji je opisivan kao pun života, nije samo držao mračnih propovijedi, nego je krenuo u akciju: želio je pridobiti ljude za katoličku vjeru konkretnom pomoći. Pierre je poboljšao sigurnost u selu, posredovao u sporovima i osnovao zajedničku zajmodavnu zakladu.

Zajedno s Alix Le Clerc osnovao je Kongregaciju zbora Naše Gospe, žensku zajednicu koja je u potpunosti bila posvećena obrazovanju djevojaka. Po prvi put su kćeri siromašnih ljudi iz Lorrainea mogle pohađati školu.

Malo zatim uslijedio muški školski red, Kongregacija našeg Spasitelja. Nakon mnogo godina neumornog rada, nemiri Tridesetogodišnjeg rata natjerali su Pierrea da pobjegne iz Lorrainea. Umro je u Grayu 9. prosinca 1640. godine. Papa Leon XIII. proglasio ga je svetim 1897. Spomendan mu je 9. prosinca (katholisch.de; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.