Što znači javna podrška Scotta Hahna biskupu Stricklandu?

Mike Lewis

Ovog tjedna netko mi je poslao poveznicu na Facebook stranicu Scotta Hahna, gdje je istaknuti katolički profesor, autor i govornik podijelio najnovije pastoralno pismo biskupa Josepha Stricklanda, pišući: „Zahvalan sam za nadahnjujuće riječi biskupa Stricklanda.“ Kasnije je drugi čitatelj spomenuo činjenicu da bi Hahn trebao govoriti u Stricklandovoj biskupiji Tyler, Texas, sredinom listopada. Čini se da ovim objavljuje ono na što su mnogi dugo sumnjali: u duboko podijeljenoj američkoj Crkvi, Scott Hahn se svrstao uz disidentsko, protupapinsko krilo Crkve. Hahn je uglavnom javno izbjegavao kontroverze oko pape Franje tijekom posljednjeg desetljeća. S njegovom podrškom Stricklandovom pismu, izgledi za raskol u Katoličkoj crkvi u SAD-u – ili barem za gnjevnu populističku pobunu protiv pape – odjednom se čine realističnijima.

Naravno, slični znakovi su već bili prisutni kod Hahna, primjerice 2020. godine kada je osnivaču LifeSiteNewsa John-Henryju Westenu rekao da su nadbiskup Carlo Maria Viganò, kardinal Raymond Burke i biskup Athanasius Schneider, najvjerniji pastiri od svih biskupa na svijetu, „Ja nisam siguran da postoji itko tko je tako hrabro čuvao stado kao ta trojica.“ Njegov St. Paul Center objavio je Smirivanje oluje: Upravljanje krizama s kojima se suočavaju Katolička Crkva i društvo (Calming the Storm: Navigating the Crises Facing the Catholic Church and Society), knjigu intervjua sa svećenikom Geraldom Murrayjom, otvorenim kritičarem Pape, koje je vodila novinarka Diane Montagna koja je prevela Viganòovo „svjedočanstvo“ protiv pape Franje iz 2018. na engleski. Ali da Hahn javno izrazi svoju potporu biskupu Stricklandu — kontroverznom biskupu poznatom po promicanju opasnih teorija zavjere i raspirivanju opozicije Papi — nedugo nakon što je Stricklandova biskupija prošla apostolsku vizitaciju Vatikana, hrabar je potez za vodeću katoličku osobu.

Prvi put kad sam čuo glas Scotta Hahna, dopirao je iz kasetofona moje mame ranih 90-ih dok je slušala „Three Former Protestant Ministers Convert To Catholicism“ („Trojica bivših protestantskih pastora prešli na katoličanstvo“), glomazni set audio kazeta s dvanaest vrpci koje je priredio isusovac i redoviti gost EWTN-a Mitch Pacwa zajedno s novopečenim katolikom Scottom Hahnom i njegovim kolegama obraćenicima Steveom Woodom i Gerryjem Mataticsom, razgovarajući o pričama o njihovim obraćenjima. Seriju danas nije lako pronaći, vjerojatno zato što je Matatics napustio glavni tok katoličanstva i ubrzo nakon toga postao sedevakantist, što znači da odbacuje valjanost Drugog vatikanskog koncila i svakog pape od 1958. godine.

Scott Hahn se, s druge strane, brzo popeo na vrh nove i rastuće industrije popularnih katoličkih apologeta, postavši vrlo tražen govornik i autor te profesor teologije na Franjevačkom sveučilištu Steubenville u Ohiju. Bezbrojni „cradle Catholics” („katolici iz kolijevke“) i obraćenici na vjeru čitali su i bili inspirirani Hahnovim duhovnim memoarima: Rome Sweet Home: Our Journey to Catholicism, bestseler iz 1993. koji je napisao sa svojom suprugom Kimberly o njihovim obraćenjima.

Hahn, bivši prezbiterijanski službenik s doktoratom znanosti u sustavnoj teologiji sa Sveučilišta Marquette, postigao je izuzetnu popularnost u određenim krugovima unutar Crkve. Napisao je preko četrdeset knjiga i održao tisuće predavanja. Također je osnivač i predsjednik Centra sv. Pavla za biblijsku teologiju (St. Paul Center for Biblical Theology), neprofitnog izdavača i medijske organizacije posvećene podučavanju katolika Svetom pismu. Hahn je, možda više od bilo kojeg katoličkog laika u povijesti Crkve u SAD-u, svoje viđenje katoličke vjere predstavio na način pristupačan običnim katolicima. Među vjernicima je izgradio lojalne sljedbenike. Za tipičnog američkog katolika laika koji sudjeluje na konferencijama, seminarima ili biblijskim studijama, njegov je utjecaj vrlo opipljiv, njegov je glas odmah prepoznatljiv.

Iako je njegov rad stekao široku čitateljsku publiku i iako ga laici često citiraju, vrijedno je napomenuti da su neki kritičari unutar akademske teološke zajednice doveli u pitanje znanstvenu strogost njegovih spisa. Sean Swain Martin, docent teologije i autor knjige iz 2021. American Pope: Scott Hahn and the Rise of Catholic Fundamentalism (Američki papa: Scott Hahn i uspon katoličkog fundamentalizma), odlučio je svoju doktorsku disertaciju izraditi o Hahnovom biblijskom nauku jer „unatoč činjenici da je Scott Hahn bio najglasniji glas u oblikovanju umova vjernika, kao doktorand katoličke teologije, nisam imao pojma što je to on naučavao. … Štoviše, kad sam se okrenuo teološkom svijetu, otkrio sam da se Hahnom nije bavio niti itko drugi.”

Koliko ja mogu reći, Sean Swain Martin je u pravu što se toga tiče. Osim Martinove knjige i disertacije, kao i nekoliko protestantskih apologetskih osporavanja Hahnova djela, teško je pronaći mnogo znanstvenog angažmana ili rasprave glede Hahnovih promišljanja. Je li to zato što, kao što mi je rekao jedan drugi katolički teolog, „nijedan ozbiljan učenjak ne uzima Hahna za ozbiljno”? Jer ako je to doista tako, katolička sjemeništa, biskupi i škole u SAD-u vide ga vrlo drugačije. U intervjuu 2021. za Crisis Point podcast, Hahn je ustvrdio da se srednjoškolski tekst koji je izradio njegov Centar St. Paul koristio u „35 do 40 posto katoličkih srednjih škola” te da centar „sada također objavljuje udžbenike koji su obvezni u svim sjemeništima – o euharistiji, o fundamentalnoj teologiji, o Svetom pismu, o sakramentima.”

Tijekom godina razgovarao sam s mnogim svećenicima i sjemeništarcima koji su hvalili Hahnov biblijski nauk. A ne može se podcijeniti poštovanje koje njegovi obožavatelji daju Hahnovom radu. Reakcija protiv knjige American Pope bila je žestoka. U objavi na blogu o prijemu njegove knjige, Martin je napisao: „Stalna tema u negativnim reakcijama na objavljivanje knjige (ne nužno na sadržaj knjige) je da sam knjigu napisao jer sam ili ljubomoran na uspjeh Scotta Hahna ili zbog mržnje prema Crkvi.”

Već mogu predvidjeti reakciju koju ću dobiti zbog pisanja ovog članka. Ali ako planirate reći nešto u smislu „Kritiziranje pape Franje s poštovanjem nije neslaganje” ili „Samo zato što pokazuje podršku biskupu Stricklandu ne znači da podržava sve što Strickland kaže”, molim vas nemojte. Scott Hahn je inteligentan čovjek. On zna što radi i shvaća važnost svog tajminga. Samo zato što zadnjih deset godina svog života nije javno napadao papu Franju ne znači da nije suglasan s napadima na Svetog Oca. Nije beznačajna gesta za Scotta Hahna da otvoreno podrži heterodoksnog biskupa koji je jednom odgovorio na video u kojem je papa Franjo opisan kao „đavolski dezorijentirani klaun” riječima „Nisam vidio ništa što nije istina”. To nije beznačajna gesta, niti je takvom treba tretirati (wherepeteris.com; fratellanza.net).

VIDEO

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.