Poljska i Ukrajina: Biskupi će komemorirati žrtve pokolja iz 1943.

Na 80. obljetnicu pokolja Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista u Drugom svjetskom ratu, poljski i ukrajinski biskupi žele promicati pomirenje između dviju zemalja. Predsjednik Poljske biskupske konferencije, nadbiskup Stanisław Gądecki, najavio je da će komemoraciju za žrtve održati 7. srpnja u Varšavi i 8. srpnja u Pavlivki, u zapadnoj Ukrajini, zajedno s kijevskim grkokatoličkim nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom.

Nada se „daljnjim koracima na putu k poljsko-ukrajinskom pomirenju“, rekao je nadbiskup Gądecki. O tome će objaviti zajedničko priopćenje sa Ševčukom. Nadbiskup je dodao da oprost nije sinonim za zaborav, „već je neophodan uvjet za proces pomirenja koji se može graditi samo na temeljima ljubavi i istine“.

Gądecki se obratio novinarima u Lidzbark Warminski u sjevernoj Poljskoj, gdje je ovaj tjedan završilo plenarno zasjedanje Poljske biskupske konferencije. Već na 70. obljetnicu pokolja u tada od Nijemaca okupiranoj, sada većinski zapadnoukrajinskoj regiji Volinji, poglavar ukrajinskih grkokatolika Ševčuk i tadašnji predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Józef Michalik su pristali na međusobno opraštanje zločina i „etničkog čišćenja“. Pogromi i dalje zatežu odnose između Poljske i Ukrajine.

Stotine tisuća žrtava

Samo 11. srpnja 1943., na vrhuncu masakra, jedinice ukrajinske narodne vojske UPA napale su oko 100 sela. Osvajali su teritorij koji je prije pripadao Poljskoj za buduću ukrajinsku državu. Poljski povjesničari pretpostavljaju da je ubijeno do 130 tisuća ljudi. No i poljski nacionalisti ubijali su tada ukrajinske civile – čak do 20 tisuća.

U Varšavi je krajem svibnja predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefantčuk izrazio suosjećanje s poljskim žrtvama masakra. Govoreći pred poljskim parlamentom, rekao je da formula „Opraštamo i tražimo oprost“ treba postati stvarnost. Ovim poznatim riječima poljski katolički biskupi obratili su se njemačkim kolegama 1965. godine i započeli njemačko-poljski proces pomirenja (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.