Poljski biskupi: Vatikan bi trebao razjasniti optužbe protiv Dziwisza

Iznesene su nove optužbe protiv poljskog kardinala Stanislawa Dziwisza za zataškavanje slučajeva zlostavljanja maloljetnika. Poljska biskupska konferencija sada traži da Vatikan razjasni situaciju. Oglasio se i kardinal.

S obzirom na nove optužbe protiv kardinala Stanislawa Dziwisza u vezi sa zataškavanjem seksualnih zlostavljanja, Poljska biskupska konferencija se oslanja na Vatikan. Njen predsjedavajući nadbiskup Stanislaw Gadecki rekao je u utorak 10. studenog da se nada kako će sva pitanja pokrenuta u TV prilogu u ponedjeljak navečer riješiti nadležno povjerenstvo Apostolske Stolice. “Istodobno bih želio istaknuti da je poljska Crkva zahvalna kardinalu na dugogodišnjoj službi kod svetog Ivana Pavla II.”, dodao je.

Dziwisz je bio privatni tajnik pape Ivana Pavla II. (1978-2005), a zatim nadbiskup Krakova na jugu Poljske do 2016. godine. U video-izvještaju Don Stanislao. Drugo lice kardinala Dziwisza (poljski: Don Stanislao. Druga twarz kardynała Dziwisza), 81-godišnjak je optužen za ignoriranje i prikrivanje dokaza o seksualnom zlostavljanju maloljetnih osoba. U ponedjeljak navečer Dziwisz je ponovno predložio neovisno istražno povjerenstvo zbog novih optužbi protiv njega. “Želim da se ta pitanja razjasne transparentno”, rekao je kardinal u pisanoj izjavi. “Ne radi se o prikrivanju ili skrivanju bilo kakvih propusta, već o iskrenom iznošenju činjenica”.

Je li McCarrick uplaćivao novac Papinu tajniku Dziwiszu?

U emisiji TVN24 Dziwisza optužuju da je znao za seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane osnivača Kristovih legionara Marciala Maciela Degollada (1920.-2008.) i bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka, ali je on i dalje podržavao obojicu. Amerikanac James Grein rekao je da je McCarrick platio Dziwiszu 10.000 dolara za privatnu audijenciju kod pape Ivana Pavla II 1988. godine. Grein kaže da ga je McCarrick seksualno zlostavljao gotovo četvrt stoljeća, od njegove jedanaeste godine. Na zajedničkoj papinskoj audijenciji u srpnju 1988. Papa je trebao razriješiti tadašnjeg nadbiskupa Newarka, javlja KNA.

Papa Franjo otpustio je McCarricka iz kardinalnog kolegija u srpnju 2018., a iz svećenstva u veljači 2019. U jesen 2018. Franjo je naložio istragu slučaja od strane Državnog tajništva. Vatikan je u utorak 10. studenog objavio Izvještaj o istrazi. Sukladno tome, McCarrick je u osobnom pismu Dziwiszu u kolovozu 2000. ustvrdio da “nikada nije imao seksualne odnose ni s jednom osobom – muškarcem ili ženom, mladim ili starim, svećenikom ili laikom”. Ivan Pavao II., koji je pročitao pismo upućeno Dziwiszu, povjerovao je McCarricku. To je, prema Izvještaju, i zbog činjenice da je Papa bio upoznat s mnogim slučajevima kleveta protiv svećenika iz svog vremena nadbiskupovanja u Poljskoj.

Dziwisz je sada naglasio da je dobrobit pogođenih od najveće važnosti. Djeca i mladi nikada više ne bi trebali trpjeti nepravdu koja im je učinjena u Crkvi u prošlosti. Već je u rujnu zagovarao neovisno istražno tijelo, ali Biskupska konferencija se time još nije bavila. Jedan svećenik ga je ranije optuživao da je kao nadbiskup u Krakovu prijavljene slučajeve zlostavljanja morao prijaviti Vatikanu, no da to nije učinio (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.