Poljski kardinal Gregorz Ryś: Kritike na papu Franju su nepravedne

Nadbiskup Łódźa Gregorz Ryś, koji je nedavno primljen u kardinalski zbor, kritizirao je protivnike pape Franje u Poljskoj. „Ponašamo se nepravedno, nepravedno prema Papi, jer se protivljenje njemu uvijek odnosi samo na jednu ili dvije rečenice izvučene iz konteksta“, rekao je kardinal Ryś 10. listopada u intervjuu američkom isusovačkom časopisu America.

Kardinal Ryś kaže da često upita Franjine kritičare jesu li čitali Papine dokumente i slušali njegove govore. Njegov govor u Marseilleu nije zabilježen u poljskim medijima, dok marginalna rečenica o ruskim mladima jest. „Nepošteno je kako se odnosimo prema Papi u našim diskusijama u Poljskoj“, kazao je.

On ne može razumjeti takav pristup, također s obzirom na usporedbe između papa. Novi poljski kardinal vidi postojano produbljivanje u nizu papa. To smatra lancem kontinuiteta, a ne proturječjem. Ryś je citirao čikaškog kardinala Blaisea Cupicha koji je nedavno gostujući u njegovoj biskupiji rekao: „Ivan Pavao II. je govorio što bismo trebali učiniti, Benedikt zašto bismo to trebali učiniti, a Franjo govori da to jednostavno trebamo učiniti.“

U Poljskoj postoji rastuća podjela u društvu, rekao je Ryś. Nikada nije mogao zamisliti trenutnu situaciju. Kad je prije šest godina došao u Łódź, nastojao je i uspio organizirati formate dijaloga s ljudima različitog političkog spektra, uz uvjet da su otvoreni za dobar dijalog. On se nada da će tako nešto opet biti moguće (americamagazine.org; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.