Povijesna odluka plod je sastanka na vrhu u veljači

Ukidanjem papinske tajne za slučajeve seksualnog nasilja i zlostavljanja maloljetnika Franjo nastavlja putem transparentnosti

Andrea Tornielli

Samit o zaštiti maloljetnika koji je Franjo sazvao u veljači 2019. u Vatikanu i dalje donosi plodove. Danas, u utorak 17. prosinca, najavljena je važna odluka glede papinske tajne, koju nije pretjerano definirati povijesnom. Papa je, zapravo, novim propisom odlučio ukinuti tu tajnu u slučajevima zlostavljanja djece, seksualnog nasilja i dječje pornografije.

To znači da se prijave, svjedočenja i dokumenti sudskih crkvenih procesa koji se odnose na slučajeve zlostavljanja – sačuvani u arhivima vatikanskih dikasterija, kao i oni koji se nalaze u arhivima biskupija i koji su do sada bili podvrgnuti papinskoj tajni – mogu predati istražnim sucima zemalja koje ih zatraže. To je znak otvorenosti, dostupnosti, transparentnosti i suradnje s civilnim vlastima.

U slučaju vatikanskih dikasterija, zahtjev se mora proslijediti međunarodnim zahtjevom, uobičajenim kad su u pitanju odnosi među državama. Postupak je različit u slučajevima kad se potrebni dokumenti čuvaju u arhivima biskupije: istražni suci iz tih zemalja zahtjev će izravno proslijeđivati biskupu. No, i dalje postoje posebnosti koje se mogu predvidjeti sporazumima ili konkordatima Crkve i države.

Značaj odluke pape Franje – povezane s motu proprijom “Vos estis lux mundi” iz svibnja 2019. – očit je: dobro djece i mladih uvijek mora biti ispred bilo kakve zaštite tajne, pa i one “pontifikalne”. Propis, naravno, ni na koji način ne utječe na sakramentalni pečat, odnosno na tajnu ispovijedi, koja se u potpunosti razlikuje od papinske tajne o djelima i svjedočanstvima. Niti ovo znači da dokumenti sudskog procesa moraju postati javno vlasništvo ili da su time namijenjeni za širenje. Zaštita žrtava i svjedoka uvijek mora biti zagarantirana. No, sada će dokumentacija morati biti dostupna civilnim vlastima za istrage slučajeva koji su već bili istraživani crkvenim postupkom (vatican news; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.