Poziv na mir Europskog društva za katoličku teologiju

Europsko društvo za katoličku teologiju uputilo je 4. ožujka Poziv na mir koji prenosimo u cijelosti.

Poziv na mir!

Na početku vazmenog pokorničkog vremena šaljemo svoj apel za mir: neka bude mir!

Ponovno imamo rat u Europi! Za generaciju većine teologa i teologinja Europskog društva za katoličku teologiju rat je bio odlučujući događaj u životima njihovih djedova i baka i roditelja, a za neke čak i u njihovim vlastitim životima. Pripadamo – posebice u zapadnoj Europi – generaciji mirovnog pokreta, koji se nastoji suprotstaviti hladnom ratu i ponovnom naoružavanju, te ih nadvladati prvenstveno brojnim ljudskim i kulturnim kontaktima.

Godine 1989., kada je osnovano naše Društvo, nastajala je nova Europa i činilo se da su polariteti između Istoka i Zapada prevladani. To je kršćanskim Crkvama dalo priliku da se zbliže i zajedno rade na dobro svijeta. Svojim teološkim radom i mi smo pridonijeli razumijevanju, međusobnom prihvaćanju i poštovanju među ljudima različitih vjerskih tradicija. Uspostavljena su partnerstva s teološkim središtima u Ukrajini i Rusiji te smo iskusili kako su te veze, preko granica nacija, denominacija i jezika, dovele do novog “bratstva i sestrinstva među svim ljudima”, da citiramo riječi najnovije enciklike pape Franje, bratstva koje je utemeljeno na Božjem stvaranju i otkupljenju u Kristu.

Sada se tenkovi kotrljaju, bombe eksplodiraju, besmisleno uništavaju živote, tjeraju ljudi iz njihovih domova. U Europi je rat. Duboko smo pogođeni, doživljavamo neuspjeh čovječanstva. Gdje je glas naše kršćanske vjere?

Naša je zadaća kao teologa i teologinja ići stopama Sina Božjega koji je postao čovjekom, ići stopama Utjelovljenja kako bismo, zacijelo uvijek samo mucajući, dali glas božićnoj poruci: Mir ovome svijetu! Govoriti o Bogu u našem vremenu znači također težiti miru u ovom ranjenom svijetu. To je srž onoga što riječ “teo-logija” prije svega znači: odgovorno govoriti o Bogu razumom i srcem.

Stojimo uz naše sestre i braću u Ukrajini koji strašno pate, čiji je nacionalni suverenitet povrijeđen i koji se bore za svoju slobodu. Stojimo uz sestre i braću u Rusiji kojima je oduzeto pravo da se suoče s istinom. Izgovaramo poruku mira, da zahtjevi za zaustavljanjem ovog rata glasno odjekuju u Europi, u Ukrajini i u Rusiji. Naša je nada i želja da se u našem svijetu ostvari put istine i slobode, za koju je živio i umro utjelovljeni Sin Božji. Kršćanska je vjera oblikovala povijest Europe i povijest Rusije. Danas smo vjerodostojni svjedoci Isusa Krista samo ako smo u službi njegove poruke mira i poziva na prekid ovoga rata. Ova poruka mira ujedinjuje nas preko granica denominacija i kultura.

Zauzimamo se za ovu poruku mira i zahtijevamo prekid besmislenog bratoubilačkog rata koji uzrokuje neizmjerne patnje.

Sa svetim Franjom Asiškim molimo:

Gospodine, učini me oruđem svoga mira,
gdje je mržnja, da donosim ljubav;
gdje je uvreda, da donosim praštanje;
gdje je nesloga, da donosim jedinstvo;
gdje je zabluda, da donosim istinu!
Neka bude mir!

U ime kuratorija i predsjedništva Europskog društva za katoličku teologiju,

prof. dr. sc. Margit Eckholt, predsjednica

(ika; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.