Poziv na upis u ljetni semestar FER škole: Feminizam i religija

Imamo li odvažnosti propitivati vlastita vjerovanja, svjetonazore i prakse? Imamo li snage ustati protiv strukturalnog nasilja koje provode patrijarhalne institucije kako sekularne, tako i religijske? Jesmo li spremni čuti drugačiju perspektivu i omogućiti da se uvaži drugačije mišljenje – makar se i ne slagali s njim? Jesmo li spremni uvažiti ljudsku slobodu i pravo osobe da vjeruje ili ne vjeruje, da pita, sumnja i traga za odgovorima? Može li se biti feminist/ica i vjernik/ca? 

Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, onda vam preporučujemo da se prijavite na prvu online FER školu: Feminizam i religija. FER škola je namijenjena ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama i koji žele istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena i muškaraca u obitelji i društvu.

Cilj FER škole je dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u znanstvenim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike bit će analizirani klasični i suvremeni filozofijski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori. 

FER škola je namijenjena onima koji žele pratiti kurseve na akademskoj razini (3 sata tjedno predavanja i diskusije i pisanje završnog akademskog rada).

U ljetnom semestru FER škole (01. 02. 2022. – 13. 05. 2022.) nudimo pet kurseva u sljedećim terminima:

Religija, rod i mediji ponedjeljak, 19.00 – 20.30
Rod, religija i izgradnja mira utorak, 17.30 – 19.00
Filozofija i rod srijeda, 18.00 – 19.30
Religija i rodno zasnovano nasilje četvrtak, 19.00 – 20.30
Povijest feminizma na Istoku i Zapadu petak, 18.30 – 20.00

Sudionicama i sudionicima FER škole predavanja i literatura za svaki tjedan bit će biti dostupni na Moodle platformi. Sudionici i sudionice su obvezne pročitati predavanje i literaturu i pripremiti se za diskusiju koja će se za svaki kurs održavati prema gore navedenim terminima. Sudjelovanje u diskusijama i ispunjavanje predviđenih tjednih zadataka je obvezno. Dozvoljena su tri izostanka uz najavu. Sudionici i sudionice koje su redovito sudjelovale u izvođenju nastave i napisale završni akademski rad, dobit će na kraju kursa certifikat s listom tematskih cjelina svakog kursa (ukupno 45, što je ekvivalent 4 ECTS, i na nekim se fakultetima priznaje).

Prijava za upis treba sadržavati: 

1. Motivacijsko pismo; 2. CV

Prijavu do 25. 01. 2022. dostaviti na adresu: ferskola.tpo@gmail.comOdgovor na prijavu dobit ćete do 28. 01. 2022. godine. 

FER školu organiziraju TPO Fondacija iz Sarajeva u partnerstvu sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša. Više informacija o FER školi vidi na: https://ferskola.onlinebase.net/

Akademske direktorice: 

v. prof. dr. Zilka Spahić Šiljak

dr. sc. Jadranka Rebeka Anić, znanstvena savjetnica

(vatican news; fratellanza.net)

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.