Predsjednik Društva katoličkih publicista upozorava Crkvu na ograničavanje slobode medija

“Službeno, predanost slobodi medija je jasna i nedvosmislena. Ali postoje i ograničenja te prelasci granica”. Problematično je i davanje prednosti biranim i podobnim novinarima i novinarkama.

Predsjednik Društva katoličkih publicista (Gesellschaft Katholischer Publizisten, GKP) Joachim Frank upozorio je Katoličku crkvu na ograničavanje slobode medija. “Službeno, predanost slobodi medija je jasna i nedvosmislena. I ne mislim da su to samo riječi. Ali postoje i ograničenja te prelasci granica”, rekao je Frank u srijedu 3. svibnja u intervjuu za internetski portal feinschwarz.net na Svjetski dan slobode medija.

Ako su, primjerice, vodeći crkveni ljudi doveli u pitanje daljnje financiranje crkvenih medija jer su se usprotivili određenim sadržajima ili kritičkim izvješćima za koje smatraju da zagađuju internet, “onda je ova očigledna prijetnja zavrtanjem slavine za novac, po mom mišljenju, napad na slobodu izvještavanja”.

Problematično je i davanje prednosti biranim novinarima i novinarkama – prema krilatici “znanje je moć”. Međutim, napadi na novinarstvo korištenjem nacističkih usporedbi i izrazima iz rječnika neljudskog apsolutno su neprihvatljivi za poštivanje medija i njihove kritičke funkcije, nastavio je Frank. Pozvao je Crkvu da bude čuvar slobode medija, “ne samo zato što je sloboda vjere dobro koje zaslužuje zaštitu na sličan način, nego i zato što, prema evanđeoskoj poruci, Crkva otvara prostor sloboda”.

Crkveni mediji ne bi smjeli biti katolička Pravda
U isto vrijeme, predsjednik GKP-a priznao je da je sloboda medija u području Crkve “samorazumljivi” izazov. Sve dok se ideološka raznolikost u društvu u cjelini očuva te dok tvrdnja o istini institucije poput Crkve ne dovodi do potiskivanja oprečnih stavova, on u načelu ne vidi problem.

“Ako bi, u pluralnom medijskom krajoliku, crkveni mediji bili tek glasnogovornici hijerarhije, na koncu bi bili kao izvijestitelji sa suda. Ako bi oni bili katolička Pravda [službene novine Komunističke partije Sovjetskog Saveza], vjerodostojnost crkvenih medija bila bi izgubljena”, kazao je predsjednik Frank.

Svjetski dan slobode medija održava se svake godine 3. svibnja od 1994. godine kako bi se skrenula pozornost na kršenje slobode medija i istaknula temeljna važnost slobodnog izvještavanja za postojanje demokracija.

“Reporteri bez granica” su ocijenili 180 zemalja tijekom 2022. te ustanovili da je sloboda medija u 70 posto njih “problematična”. Na globalnoj ljestvici slobode medija koju je 3. svibnja objavila ta organizacija, Hrvatska se ove godine nalazi na 42. mjestu, Slovenija na 50., BiH na 64., Srbija na 91., a Rusija na 164. (katholisch.de; feinschwarz.net; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.