Zataškavanje zlostavljanja: Papa prihvatio ostavku poljskog biskupa Janiaka

Dokumentarni film pokrenuo je istragu: Edward Janiak, biskup poljske biskupije Kalisz, optužen je za zataškavanje slučajeva zlostavljanja. Sada je Vatikan potvrdio da je Papa prihvatio njegovu ostavku.

Papa je prihvatio momentalnu ostavku biskupa Edwarda Janiaka (68) iz Kalisza u Poljskoj. Biskup je optužen da je ignorirao seksualno zlostavljanje djece koje je počinio svećenik. Prema vatikanskoj nuncijaturi u Varšavi, Janiak tijekom istrage koja je u tijeku mora biti izvan svoje bivše biskupije, izvještava KNA.

Franjo je biskupa diskvalificirao već u lipnju povjerivši privremeno vodstvo biskupije Kalisz nadbiskupu Łódźa Grzegorzu Rysu. Kao što je Vatikan najavio u subotu 17. listopada, Rys će u Papino ime nastaviti privremeno voditi biskupiju.

Istraga pokrenuta nakon dokumentarnog filma Igra skrivača (2020.)

Janiak je optužen da nije pravilno vodio prijavljeni slučaj zlostavljanja. Biskup je u središtu dokumentarnog filma koji je na platformi YouTube od sredine svibnja vidjelo nekoliko milijuna ljudi. U filmu Zabawa w chowanego (hrv. Igra skrivača) redatelja Tomasza Sekielskog, Janiak je optužen da nije učinio ništa protiv svećenika koji je seksualno zlostavljao djecu, iako su 2016. godine njihovi roditelji Janiaka o tome obavijestili. Janiak je negirao optužbe protiv njega. U pismu koje su objavile novine Gazeta Wyborcza, ogorčeno se požalio na poljskog primata nadbiskupa Wojciech Polaka, koji je odmah nakon objavljivanja filma u ime Vatikana pokrenuo istragu. Polak je također povjerenik za zaštitu djece pri Poljskoj biskupskoj konferenciji.

Krajem svibnja vatikanska Kongregacija za biskupe zadužila je poznanskog nadbiskupa Stanislawa Gadeckog kao odgovornog metropolita da istraži navode protiv Janiaka. Rezultati postupka još nisu objavljeni. Međutim, kao rezultat apostolske vizitacije Kongregacija za kler naredila je – izvještava varšavska nuncijatura – privremeno zatvaranje bogoslovije biskupije Kalisz. Nuncijatura nije dala nikakve daljnje informacije. Bogoslovi će studij nastaviti u susjednoj Poznanskoj nadbiskupiji (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.