Profesor Tomislav Kovač: I podacima o ubojstvima vjernika može se manipulirati u političke svrhe

Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska–Izrael u okviru 12. sastanka održala je konferenciju o vjerskim slobodama u petak 1. prosinca 2023., u dvorani Ivana Mažuranića u Hrvatskom saboru.

Konferencija je održana u povodu obilježavanja Crvene srijede (Red Wednesday) – dana kojim se potiče sjećanje na sve koji su progonjeni zbog svoje vjere. Obilježavanje Crvene srijede je ove godine održano 22. studenoga. Također, konferencija je održana uoči Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, i tijekom hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

Izv. prof. dr. Tomislav Kovač s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorio je na izrazito važnu stvar za vjernike u Hrvatskoj, odnosno da se i podacima o ubojstvima vjernika može manipulirati u političke svrhe. „Svatko je više spreman sebe prepoznati kao žrtvu, a malotko je spreman sebe priznati kao mogućeg agresora i uzročnika žrtve“, dodao je.

Napomenuo je da ne treba poistovjećivati sve muslimane s teroristima nego taj problem treba razumijevati cjelovito i uhvatiti ga u korijenu, pogotovo u Europi u kojoj živi 30 milijuna muslimana. Isto tako, istaknuo je pitanje integracije imigranata napose. „Mi u Hrvatskoj imamo sve više stranih radnika o kojima nitko ne govori, ni državne instance ni vjerske instance“, ustvrdio je.

Izrazivši žaljenje što na skupu uz predstavnike kršćanskih i židovskih zajednica nije bilo nikoga iz islamske zajednice, naglasio je važnost međureligijskog dijaloga. Dodao je da je muslimanska zajednica u Hrvatskoj „izniman primjer suradnje i suživota miroljubivog islama, koji može biti primjer svim muslimanima u Europi i svijetu“.

Uvodnu riječ održala je predsjednica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska–Izrael i saborska zastupnica Marijana Petir. Akademiju je otvorio potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner. Izlaganja su održali koordinatorica Europske komisije za suzbijanje antisemitizma i očuvanje židovskog načina života Katharine von Schnurbein, predsjednik Opservatorija za praćenje netolerancije i diskriminacije protiv kršćana u Europi Martin Kugler i glavna urednica izvješća „Vjerske slobode u svijetu“ i voditeljica EU-ovog ureda Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ Marcela Szymanski. Među sudionicima su bili apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua, izaslanik predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa Tomislav Glavnik i ravnatelj Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić (ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.