Prvo Kijev, pa Moskva – kardinal Zuppi traži putove do mira

U Moskvi se Papin povjerenik za mir kardinal Zuppi susreo s predstavnicima politike i Crkve. No, nije napredovao sve do središta moći. Sada se vraća u Rim, čini se da njegova misija još nije završila, pišu 30. lipnja Oliver Hinz i Anita Hirschbeck za KNA.

Došao je dalje nego što su mnogi dosad vjerovali. Ali Papin mirovni izaslanik glede rata u Ukrajini, kardinal Matteo Zuppi, nije stigao skroz do središta moći.

Tijekom trodnevnog putovanja bolonjskog nadbiskupa u Rusiju nije bilo susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski primio je Zuppija tijekom njegova posjeta Kijevu prije dobra tri tjedna, iako je rušenje brane Kačovka noć prije izazvalo katastrofu poplava u zemlji.

Iako nije razgovarao ni s Putinom ni s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, Zuppi je mogao Vatikanu ponuditi pomoć za razmjenu ratnih zarobljenika s Ukrajinom i razgovarati o drugim humanitarnim inicijativama u Moskvi. S vanjskopolitičkim savjetnikom ruskog predsjednika Jurijem Ušakovim razgovarao je, između ostalog, i o ratnim zarobljenicima. Također se susreo s još jednim ključnim Putinovim saveznikom: ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom, koji je u prošlosti više puta pozivao na podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pokušava stvoriti skladnu atmosferu s Kirilom
Dugo je bilo neizvjesno hoće li do susreta sa Kirilom doći. Nakon što je počeo rat, raspoloženje između Franje i moskovskog patrijarha značajno je zahladilo. Na kraju su ipak obojica poslali znakove zbližavanja. Sukladno tome, Zuppi i Kiril nastojali su stvoriti skladnu atmosferu.

Patrijarhat je u četvrtak objavio video na kojem se vidi kako njih dvojica razgovaraju za stolom s prevoditeljima i ostalim sudionicima. U situaciji kada postoji opasnost od sukoba velikih razmjera, vrlo je važno da se ujedine sve snage koje se žele izdvojiti iz ovih događaja, rekao je Kiril. Katolička i Ruska pravoslavna Crkva imaju iskustvo zajedničkog rada. “Tijekom hladnog rata postojao je dijalog”, kaže Zuppi. U sadašnjoj užarenoj situaciji potrebno je više, a ne manje komunikacije.

Prema Svetoj Stolici, humanitarne inicijative koje mogu omogućiti mirno rješenje sukoba bile su u središtu “plodonosnog susreta” Zuppija i Kirila. Ostali kardinalovi sastanci također su se bavili humanitarnim pitanjima, na primjer u razgovorima s Putinovom službenicom za prava djece Mariom Lvova-Belova. Međunarodni kazneni sud izdao je nalog za uhićenje te političarke zbog otmice ukrajinske djece u Rusiju. Zuppi se nasmiješeno rukuje s ratnim zločincem, kritizirala je stručnjakinja za istočnu Crkvu iz Münstera Regina Elsner. “To ne izgleda kao potrebna udaljenost od kriminalaca.”

S druge strane, Zelenski je od Pape tražio da se založi za povratak navodno više od 19 tisuća djece otete iz Ukrajine. Nije jasno je li i na koji način Zuppi razgovarao s Lvov-Blovom o toj temi. Vatikan je objavio samo okvirne okvire sastanka. Sukladno tome, radilo se o humanitarnim aspektima i potrebi za mirom.

Ni Vatikan nije objavio popis sugovornika prije Zuppijeva odlaska u Moskvu. Ovo podsjeća na posjet Ukrajini. Bilo je iznenađenje da se Zuppi na kraju sastao sa Zelenskim u Kijevu. Nedavno je u svibnju ukrajinski predsjednik odbio ponudu Pape za posredovanje nakon sastanka s Franjom u Vatikanu.

Pregovarati s Putinom?
“Ne možete pregovarati s Putinom”, rekao je tada Zelenski. Umjesto toga, zamolio je Papu da se založi za povlačenje ruske vojske iz Ukrajine i kažnjavanje svih ratnih zločinaca.

Ostaje za vidjeti hoće li Zuppijeva misija dovesti do mira ili će barem biti kamen temeljac na putu do njega. Ruski biskup Clemens Pickel podsjetio je na svom blogu u petak da su izaslanikov cilj bili “mali koraci, a ne veliki projekti”. Nakon povratka u Vatikan Papina mirovna misija još nije završila (kna; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.