Započeli radovi Vijeća kardinala C9, tri izlaganja o ženama u Crkvi

U Vatikanu je u tijeku zasjedanje Vijeća kardinala u mjesecu veljači, u nazočnosti Pape i svih članova. Svoja izlaganja održale su sestra Linda Pocher, Giuliva Di Berardino i Jo Bailey Wells, biskupica Anglikanske Crkve, izvještava 5. veljače Vatican News.

U Vatikanu je 5. veljače započeo sastanak Vijeća kardinala. Priopćio je to Tiskovni ured Svete Stolice, izvijestivši da su uz papu Franju nazočni svi kardinali koji su u njegovu sastavu te tajnik Vijeća. Jutro je bilo posvećeno produbljivanju razmišljanja započetih na susretima 4. i 5. prosinca prošle godine, o ulozi žena u Crkvi, uz doprinos sestre Linde Pocher, kćeri Marije Pomoćnice i profesorice kristologije i mariologije na Papinskom fakultetu Auxilium; Giulive Di Berardino, posvećene djevice iz Veronske biskupije, nastavnice i voditeljice tečajeva duhovnosti i duhovnih vježbi; te preuzvišene dr. Jo Bailey Wells, biskupice Anglikanske Crkve i zamjenice glavnog tajnika Anglikanske zajednice. Vijeće će danas poslijepodne i sutra nastaviti rad na drugim temama.

Sastanak u prosincu

Prosinačko zasjedanje također je bilo usredotočeno na „ulogu žena u Crkvi“, zahvaljujući i intervencijama predavača i teologa, uključujući sestru Pocher, a zatim Luciu Vantini i don Lucu Castigliona. Na posljednjem susretu sudionici su se bili usredotočili na sukobe u Ukrajini i Svetoj zemlji, na rad COP28 koji je bio u tijeku u Dubaiju, na inicijative za prevenciju zlostavljanja maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, na Sinodu o sinodalnosti u listopadu te „implementaciju“ Apostolske konstitucije Praedicate evangelium o Rimskoj kuriji.

Novi sastav C9

Vijeće kardinala, nakon što je Papa 7. ožujka 2023. obnovio njegov sastav, čine kardinali Pietro Parolin, državni tajnik; Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik Papinskog povjerenstva za Državu Vatikan i Upravu Države Vatikanskog Grada; Fridolin Ambongo Besungu, nadbiskup Kinshase; Oswald Gracias, nadbiskup Bombaja; Seán Patrick O’Malley, nadbiskup Bostona; Juan José Omella Omella, nadbiskup Barcelone; Gérald Lacroix, nadbiskup Quebeca; Jean-Claude Hollerich, nadbiskup Luksemburga; Sérgio da Rocha, nadbiskup San Salvadora de Bahia. Tajnik je mons. Marco Mellino, naslovni biskup Cresime. Prvi susret novog C9 održan je 24. travnja 2023. godine.

Osnivanje Vijeća kardinala

Vijeće je ustanovio papa Franjo kirografom od 28. rujna 2013. sa zadaćom da mu pomaže u upravljanju sveopćom Crkvom i da proučava projekt reforme Rimske kurije, koji se provodi novom Apostolskom konstitucijom Praedicate Evangelium. Prvi sastanak C9 održan je 1. listopada 2013. godine (vatican news; ika; fratellanza.net).

Hvala što ste pročitali ovaj tekst. Ako želite pratiti slične sadržaje, pozivamo vas da zapratite naš WhatsApp kanal fratellanza.net klikom OVDJE ili našu Fb stranicu klikom OVDJE.